A Nemzetközi Szent György Lovagrend Holland Nagyperjelsége 5. avatási ceremóniája Beverwijkben a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

A XVI. századtól kezdve több, mint 500 évre szinte teljesen eltűnt a történelemből, a nápolyi Anjou házból származó magyar király, Károly Róbert által 1326-ban alapított Szent György világi lovagrend. Az uralkodó saját hatalmát akarta megerősíteni a feudális urakkal szemben 50 lovagjával, akik eredetileg a Rendet alkották.

A Rend újjáéledt 1990-ben, s a Nemzetközi Szent György Lovagrend ma már több országban jelen van. Az egyik legaktívabb nemzeti szervezete a Holland Nagyperjelség, amelynek lelkes és fáradhatatlan vezetője Sir Frank Philipoom, Máltai lovagparancsnok (KMFAP) és a Szuverén Ciprusi Rend lovagja.

Óriási tettvággyal és hozzáértéssel irányítja a Nagyperjelséghez tartozó lovagokat és dámákat. 2013. június 29. – 30. között már az 5. nemzetközi avatási ceremóniát szervezte, Beverwijkben. A Rend hollandiai elismertségét mutatja, hogy 2008 óta minden évben üdvözlő levelet küld Hollandia uralkodója a nemzetközi avatási ünnepség résztvevőinek, ahogy ez idén is történt.

Az első hivatalos program Beverwijk város polgármesterével való találkozó volt a városháza korszerű, funkcionális épületében. Jól szervezett, kiválóan működő helyi önkormányzattal ismerkedhettünk meg, ahol a hivatali munkában minden lehetséges és a lakosok érdekeit szolgáló újítást bevezettek.

Az avatás mindig két napos esemény. Első napon történik a „Watch of Arms” modern változata: a lovagjelöltek bemutatása, ismerkedés a Rend történetével, szabályaival, céljaival, tevékenységével, vezetőivel és tagjaival, továbbá a lovagi eskü megismerése. Ennek helyszíne az Akerslot Hotel különterme volt.

Másnap 13.00 órakor kezdődött az istentisztelettel egybekötött avatási szertartás a város protestáns templomában, amelyet Wessel Westerveld tiszteletes, a Rend káplánja celebrált. A tisztségviselőket, a társrendek magas rangú képviselőit bemutatták az összegyűlteknek.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségét (KMFAP) és a Szuverén Ciprusi Rendet H.G. Popper György, a Nagymester általános helyettese képviselte, aki átadta a Nagymester szívélyes üdvözletét a résztvevőknek és Sir Frank-nek.

A Pro Deo State University (PDSU) képviseletében Lady Popper Anna volt jelen. (Mindketten a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjai, nagykereszt lovagja és dámája.) A ceremónia gazdag zenei programját reneszánsz ruhába öltözött hölgyek és urak kórusa szolgáltatta.

 A Nemzetközi Szent György Rend nagymestere H.E. Tadeusz Kaczor hat jelöltet avatott fel, köztük a város polgármesterét. Az avatáson segédkeztek:

  • a nagymester helyettese, H.E. Dr. Kenneth Martin (Egyesült Királyság),
  • Sir Prof. Dr. Ronald Mason, Grand Hospitaller, a Bath Rend lovagparancsnoka,
  • H.E. Pawel Michalak, Lengyel Nagyprior,
  • H.E. David Mills, az Egyesült Királyság Nagypriorja.

   

     

 

Az avatások után került sor Dáma José Philipoom PDSU díszdoktori címének átadására a jelenlévő professzorok által. Prof. Kenneth Martin a Cambridge-i CAT College és a PDSU professzora méltatta Dáma José több évtizedes táncművészeti és táncpedagógia tevékenységét, érdemeit amellyel méltó a kitüntető címre.

  

 Lady Popper Anna a PDSU rektora nevében köszöntötte a díszdoktori cím várományosát.

Majd ezt követte Sir Frank Philipoom Tiszteletbeli Nemzetőr Vezérőrnagyi kinevezése, amelyet a Magyar Nemzetőrök Országos szövetsége elnöke nevében H.G. Popper György adott át és a Nemzetközi Szent György Lovagrend Holland Nagyperjelségének Dicsőségért Érdemérem kitüntetésében részesült H.G. Prof. Popper György és Lady Anna Popper.

 

 

Az avatási ünnepség végén a holland himnuszt és a Szent György Lovagrend himnuszát énekelte el a kórus. A szertartás után a Grote Kerk templomban kis agapéra volt hivatalos minden résztvevő.

Este pedig nagyszabású díszvacsorán fantasztikus büfé várta a vendégeket, és itt kapta meg minden új lovag a diplomáját. A díszvacsorán részt vett Sir Frank orvosa is, aki minden szakmai tudását, energiáját, lelki támogatását latba vetve segíti már több mint három éve Sir Frank-et a súlyos kór elleni harcában.

Vasárnap óriási élményben volt része a résztvevőknek: a Rijks Múzeum meglátogatása volt a program. A különleges múzeumépület felújítása több mint tíz évig tartott. Az idén megnyílt a teljes múzeum, gyönyörűen felújítva és a hatalmas gyűjtemény minden mai igényét kielégítve.  Ezúttal lehetőségünk volt - a hosszú sorban várakozók ellenére - megtekinteni Amszterdam egyik különleges helyét is, Anna Frank házát, amely nagy hatást tett ránk.

 

Kedves Sir Frank!

Gratulálunk az 5. nagyon színvonalas avatási ceremóniához. Kiváló munkát végeztél ezúttal is, nagyszerű csapatoddal együtt. Találkozunk 2014 májusában, a 6. avatási ceremónián!

Az alábbiakban megtekinthető és elolvasható a Holland Uralkodó üdvözlő levele:

2013. július 23.