Emlékezés a roma holokausztra Dunaszerdahelyen (Szlovákia) a KMFAP részvételével
 

„Erőszakkal elvehető az élet, de a lélek, a belső szabadság és a méltóság nem”

1944. augusztus 2. éjjelén a nácik 2900 romát gyilkoltak meg az Auschwitz-Birkenaui haláltáborban, többségében beteg, idős embereket, nőket és gyermekeket. Az áldozatok tiszteletére nyilvánították augusztus 2-át a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává.

2013. augusztus 2-án már nyolcadik alkalommal került megrendezésre a roma holokauszt országos megemlékezés Dunaszerdahelyen, a Romológiai Kutatóintézet igazgatójának, Dr. Ravasz József PhD szervezésében.

Az idei ünnepségen részt vett Robert Fico – a Szlovák Köztársaság kormányfője, aki beszédében elmondta, hogy a roma holokauszt emlékét alig egy évtizeddel ezelőtt még por lepte. Hangsúlyozta, hogy „Soha nem érhet véget a történelmi igazság keresése, kötelességünk emlékezni arra, aminek nem szabad megismétlődnie”. A kormányfő köszönetet mondott a fő szervezőnek, Ravasz József docens úrnak és a dénesdi /Dunajská Lužna-i/ Sárközy testvéreknek, akik 2006-ban Dunaszerdahelyen országos roma holokauszt emlékművet állítottak.

A megemlékezésen Peter Pollák, a szlovák kormány romaügyi megbízottja beszédében rámutatott arra, hogy a romákkal szembeni gyűlölet megnyilvánulásai máig nem tűntek el, tenni kell annak érdekében, hogy a romák és a többségi közösség ne egymás mellett, hanem egymással együtt éljen a jövőben.

A megemlékezésen jelen voltak az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Németország Szlovákiában akkreditált nagykövetségének képviselői, továbbá más intézmények vezetői és roma aktivisták.

A. Szabó László – Dunaszerdahely alpolgármestere, Richard Kmeť – a Körzeti hivatal elöljárója, Berényi József – az MKP elnöke, a Most-Híd párt parlamenti képviselője, ill. a járás több községének polgármestere is megjelent az eseményen.

A megemlékezés záróbeszédét a hagyományoknak megfelelően ezúttal is Prof. Dr. Pavol Mešťan PhD, a pozsonyi Zsidó Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója mondta.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségét (KMFAP) az idén is Lady Mária Czelláriková képviselte, aki beszédében hangsúlyozta az emlékezés fontosságát, mert a felejtés a holokauszt-tagadók hangját erősíti, majd felolvasta a Holokauszt túlélő, Nobel békedíjas Elie Wiesel „Night” (Éjszaka) c. könyvéből származó alábbi idézetet, amely New Yorkban, az Egyesült Államok Zsidó Holokauszt Emlékmúzeumának állandó kiállításán is olvasható:

„Never shall I forget that night, the first night in camp, which has turned my life into one long night, seven times cursed and seven times sealed.
Never shall I forget that smoke.
Never shall I forget the little faces of the children, whose bodies I saw turned into wreaths of smoke beneath a silent blue sky.
Never shall I forget those flames which consumed my faith forever.
Never shall I forget that nocturnal silence which deprived me, for all eternity, of the desire to live.
Never shall I forget those moments which murdered my God and my soul and turned my dreams to dust.
Never shall I forget these things, even if I am condemned to live as long as God Himself.
Never.”

Az ünnepségen részt vett és a fotókat készítette Takács Zoltán – az Ordo Hungariae lovagja:

 

  

 

 

2013. augusztus 7.