A Máltai Lovagrend (KMFAP) és a FEMERAID felhívása augusztus 19., a Humanitárius Világnap alkalmából
 

Tíz év telt el azóta a tragikus esemény óta, amikor 2003. augusztus 19-én Irakban az ENSZ bagdadi irodáját ért bombamerényletben áldozatul esett az ENSZ 22 humanitárius munkát végző munkatársa. Az ő emlékük előtt tisztelegve és áldozatos munkájukra emlékezve hozta létre a Humanitárius Világnapot az ENSZ Közgyűlése 2008-ban. Ezen a napon tisztelgünk mindazon személyek és szervezetek előtt, amelyek humanitárius segítséget nyújtanak és akik segítségnyújtás közben gyakran nehéz, életveszélyes helyzetbe kerülve az életüket kockáztatják. Ez a nap alkalom arra is, hogy ünnepeljük a humanitást, az önzetlenséget, a nagylelkűséget, amely a segítségnyújtásra inspirálja az embereket világszerte.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius problémákra és kihívásokra, köztük a segélyszervezetek munkatársait fenyegető veszélyekre, a rászorulók elérését akadályozó tényezőkre és mindazon körülményekre, amelyek megnehezítik a segélyprogramok végrehajtását.

A 2013. évben az ENSZ és humanitárius partnerszervezetei által meghirdetett kampány témája egy szlogenbe sűrített kérdés, amelyre választ várnak az emberektől:

„What do you think the world needs more of?” – UN Secretary-General, Ban Ki-moon

„Mit gondol, a világnak több segítségre van szüksége?” – Ban Ki-moon, az ENSZ Főtitkára

 

2013. augusztus 19.