Elhunyt Sir Frank Philipoom, Máltai Lovagparancsnok (KMFAP), Ciprusi Lovag, a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagykereszt lovagja és nagyperjele
 

Fájdalmas veszteség érte a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségét (KMFAP) és Holland Nagyperjelségét: 2013. november 30-án hosszan tartó súlyos betegség következtében otthonában, szeretett családja körében elhunyt Sir Frank Philipoom lovagtársunk.

Több könyvet megtöltene mindannak – az emberek érdekében végzett munkának – a leírása, amelyet Sir Frank életének 58 éve alatt végzett. Felsorolni is nehéz azokat a tevékenységeket, szervezeteket és akciókat, amelyekben önként és elkötelezett módon részt vállalt nemzetközi és helyi szinten, a hollandiai Beverwijk városában. Sajnálatosan rövid, de tartalmas volt az élete.

Sir Frank sokoldalú ember volt a harci művészetek, a biztonsági szakma, a humanitárius munka egyaránt nagyon fontos volt számára. Edzettségét és állóképességét, amellyel éveken keresztül elszántan küzdött a súlyos betegséggel a karaténak köszönhette, mind filozófiai, mind sport értelemben.

 

Felkarolta a felnőttek által kihasznált ártatlan gyermekeket és a sport által tanította őket az önvédelemre, szervezett formában, amelyhez nagyon sok felnőttet is megnyert. Megszervezte a Nemzetközi Szent György Lovagrend Holland Nagyperjelségét, amelyhez személyének köszönhetően sokan csatlakoztak és lelkesen dolgoztak az ő irányítása alatt.

Létrehozta a Máltai Lovagrend (KMFAP) humanitárius szervezetét, a FEMERAID Hollandia-t, amely fáradhatatlan munkája által aktív és hatékony szervezetté nőtte ki magát rövid idő alatt.

Amikor kiderült súlyos betegsége, úgy döntött, hogy felveszi a harcot, s mint a közösségben és a közösségért élő ember mindent megosztott hihetetlenül széles – nemzetközi – baráti körével. Vele drukkoltunk a kezelések sikeréért és csodáltuk hősiességét, amivel elviselte a Hollandiában egyedüliként kapott 47 kemoterápiás kezelést. A munkát egy percig sem hagyta abba, sőt még aktívabban dolgozott, hallatlan derűvel és nyugalommal élte az életét, mindenki őszinte csodálatára. Ebben az emberfeletti küzdelemben biztos támasza és társa volt felesége, Dáma Jose Philipoom és lánya, Hitomi, akik részt vettek Sir Frank minden tevékenységében és folytatják is azt.

Néhány hónappal Sir Frank halála előtt Hollandia uralkodója az Orange-Nassau Rendet adományozta lovagtársunknak.

S amikor a mindig optimista Sir Frank azt írta a Facebook oldalára: „a csatát elvesztettem”, tudtuk, hogy nagy és elkerülhetetlen a baj.

Szívszorítóan szikár utolsó üzenettel búcsúzott tőlünk:

„Köszönet a teljes életért,

szeretettel körülvéve,

Új kalandra indulok,

A küzdelmem véget ért ...”

 

Életfilozófiáját Paolo Coelho szavaival fejezte ki: „A kudarcot senki nem tudja elkerülni. Ezért jobb, ha elveszítünk néhány csatát az álmainkért vívott harcban, mint úgy vereséget szenvedni, hogy nem is tudjuk, valójában miért is küzdünk.”

   

Drága Sir Frank!

Soha nem felejtünk el! Te fáklya voltál és világítottál olyanoknak is, akiknek nincs saját fényük. Példa maradsz számunkra, emlékedet megőrizzük. Akaratodnak megfelelően folytatjuk, amit Te elkezdtél.

 

Requiescat in Pace

 

2013. december 2.