Az „Ordines Internationales Pro Concordatia Populorum” (PCO) avatási ceremóniája Montenegróban a Máltai Lovagrend – KMFAP részvételével
 

A PCO rend új lovagjainak hagyományos avatási ceremóniájára 2013. október 5-én került sor, első alkalommal Montenegróban – a korábbi főváros, Cetinje régi királyi parlamentjének dísztermében. Ezúttal hat új lovagot avatott a Rend (két jelölt Szerbiából, egy kínai, egy magyar, egy román és egy montenegrói lovagjelölt).

  

  

A testvéri rendek méltóságai között, akik részt vettek a nagyszabású eseményen, kiemelt díszvendég volt H.G. Prof. Popper György – a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) nagymesterének általános helyettese.

(2008-ban kölcsönös elismerésen alapuló Együttműködési Megállapodást írt alá az „Ordines Internationales Pro Concordatia Populorum” – PCO, és a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége – KMFAP.)

Az avatási ceremónia elején H.G. Prof. Popper György a Máltai Lovagrend (KMFAP) magas kitüntetéseit adta át Őexc. Sir Nedjeljko Gardashevich – a PCO nagymestere, valamint Sir Andrej Schleining – a PCO nagy-kancellárja részére, akik megbecsült tagjai a Máltai Lovagrendnek is.

A ceremónia mellett Őexcellenciája Gardashevich nagymester és a Montenegrói Általános Prefektúra nagyszerű programokat szervezett a vendégek részére, ahol Montenegró gazdag természeti és egyedülálló kulturális örökségeit tekinthették meg a résztvevők.

Óriási örömet jelentett, hogy vendéglátóinknak köszönhetően megtekinthettük a Máltai lovagok rendkívüli tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő ősi ereklyéjét, a Filerimo Madonnát, amelynek csodatevő erőt tulajdonítanak, s amely végigkísérte a Lovagrend dicső történetét Jeruzsálemtől, Cipruson, Rhodoszon, Máltán keresztül egészen Szentpétervárig. A bizánci stílusú ikon a XX. század elején Oroszországból különösen kalandos úton került előbb Belgrádba, s ma Montenegróban, a Cetinje-i Állami Múzeumban található.

  

 

A ceremónia után, az esti órákban került sor az ünnepi vacsorára, a petrovaci „Vile Oliva” hotelben, a történelmi Budva város közelében. A gálavacsorán jelentős összegű humanitárius segély, 1500 EUR összeg gyűlt össze, amelyet egy szegény Cetinje-i családnak adtak át.

 Az adomány a résztvevő vendégek önkéntes hozzájárulásaiból állt össze, valamint egy olyan ikon értékesítéséből, amely Keresztelő Jánost ábrázolja, és egy festő- és grafikus művész, Zorica Djordjevic – a rend dámája felajánlása. Az ikont Sir Dragan Nikolic – Máltai lovag vásárolta meg, aki felajánlotta azt a Máltai Lovagrend (KMFAP) Vallási tanácsadói testületének.

Kedves Sir Nedjeljko és Sir Andrej!

Gratulálunk testvéri rendünk magas szintű avatási ceremóniájához, amely felejthetetlen élményt nyújtott a Máltai Lovagrend vezetőinek a csodálatos Montenegróban.

Köszönjük a nagylelkű vendéglátást!

2014. február 10.