Tréning az „Orphans Against Disasters” (OAD) program résztvevőinek a FEMERAID International (a KMFAP humanitárius szervezete) Budapesti Egysége szervezésében
 

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), mint a FEMERAID International Budapesti Egysége a 2014-es évben elindította az „Orphans Against Disasters” programját, amely az árva és a családból kikerülő gyermekek önmentő képességének növelését tűzte ki céljául.

2014. február 22-én került sor az OAD program második foglalkozására, ahol ezúttal a tűzvédelem, tűzoltás témakörében tartottak előadást és gyakorlati tréninget a gyerekeknek.

A kétórás előadás első felében megismertették a gyermekekkel a tűz és a tűzvédelem fogalmát, megbeszélték, milyen tűzveszélyes berendezések találhatóak a háztartásban, és hogy mit, mivel szabad oltani. Elmagyarázták hogyan lehet leghatékonyabban megelőzni a tüzek kialakulását, például hogy mire figyeljenek oda, ha elektromos eszközöket, vezetékeket használnak.

Elmondták, és videó felvételek segítségével szemléltették a tűz kialakulásának folyamatát. Jól látható volt, hogy milyen gyorsan lesz aprócska tűzből akkora, ami már az egész szobát lángba borítja; hogy milyen mértékben telik meg füsttel a helyiség; és hogy mi az a határ, amikor még egy kézi tűzoltókészülékkel képesek lehetünk megfékezni a lángokat. Összegyűjtötték, hogy mit lehet szükség esetén oltóeszközként használni, ha tűzoltókészülék nincs, nem működik vagy nem férünk hozzá.

Szó esett a tűz bejelentésének szabályairól is: milyen telefonszámot kell felhívni, mit kell mindenképpen elmondani a tűzoltóságnak, és melyek azok az információk, amikkel nagyban segíthetjük a kivonuló szakemberek munkáját.

Megismertették az ifjú hallgatóságot a kézi tűzoltókészülék működési elvével és használatával, amit az előadás végén mindenki kipróbálhatott.

Az elméleti oktatás után rövid szünet következett, majd az udvaron tűzoltási gyakorlatra került sor.

Tűztálcába benzint öntöttek, meggyújtották, majd bemutatták hogyan kell biztonságosan megközelíteni és eloltani a tüzet.

A gyerekeket párokba rendezték, védőfelszereléssel látták el őket, és a kezükbe adtak 1-1 porral-oltó készüléket. A feladatot mindenki sikeresen végrehajtotta.

A gyakorlat jelentősége leginkább abban nyilvánul meg, hogy most már mindenki tisztában van azzal, hogy mekkora tüzet képes eloltani egy átlagos készülékkel, érezhették annak súlyát és megtapasztalták, milyen technikával kell kezelni, hogy hatékonyan tudjanak fellépni kisebb tüzek esetén.

Az előadássorozat a tanév végén vegyi védelmi-, és elsősegélynyújtó ismeretekkel folytatódik.

2014. február 25.