A Femeraid International Budapesti Egységének tevékenysége 2013-ban
 

Elsődleges célunk az, hogy növeljük a Magyarországon élő honfitársaink biztonságát, felkészítsük őket a környezetükben előforduló katasztrófák elleni védekezésre, és segítsük őket, ha bajba kerülnek. Ezen célok elérésért sokat dolgoztunk a 2013-as évben.

Március 15-én óriási hóvihar tombolt Európában, ami Magyarországot is elérte. Önkénteseink is részt vettek azok mentésében, akik a rendkívüli havazás miatt az autópályákon rekedtek, és akik az időjárás következtében nem tudtak hazajutni. Melegedőhelyet üzemeltettünk, és számos járművet szabadítottunk ki a hó fogságából.

Magyarország árvízi veszélyeztetettsége nagyon nagy, nem telik el úgy év, hogy ne kelljen kisebb-nagyobb mértékű árvizekkel számolni. 2013 nyarán rendkívüli árhullám vonult le a Dunán, amit „az évszázad árvizeként” emlegetünk. Június 5. és 16. között közel 100 önkéntesünk vett részt a védekezési munkálatokban a Margit-szigeten, és Budapest egyéb pontjain. Feladatunk nem csak a gátak építése volt, hanem jelentősen kivettük a részünk az irányítási, koordinálási munkában is. A Margit-szigeten például önkénteseink irányították a III. és a IV. depót, ezzel két igen hosszú gátszakasz építéséért voltunk felelősek. Az árvíz levonulása után még egy héten keresztül, több helyszínen szivattyúztuk a pincékből a vizet. A 12 nap alatt önkénteseink 1728 órát dolgoztak, 12 órás váltásokban. Ez volt a legnagyobb mértékű beavatkozásunk 9 éves fennállásunk ideje alatt.

A lakosságvédelmet prioritásként kezeljük. 2013-ban a hivatásos katasztrófavédelmi szerv kétszer kérte segítségünket II. világháborús bomba megtalálása miatt. A közelben lakóknak a hatástalanítás idejére el kellett hagyniuk otthonukat, nekik önkénteseink alakítottak ki és üzemeltettek befogadóhelyet a hivatásos állománnyal együttműködésben.

2013-ban három BASIC tanfolyamot indítottunk azok számára, akik nálunk szeretnének önkéntes tevékenységet folytatni. Ezek során 30 új önkéntest készítettünk fel a katasztrófák elleni védekezésre. Emellett is tartottunk képzéseket, gyakorlatokat például elsősegélynyújtás, és radiológiai- , biológiai-, vegyi védelem témakörökben. Több ízben tartottunk oktatást gyermekek részére is, ilyenkor célunk mindig az, hogy az átadott tudással önmentő képességeiket növelni tudjuk.

Szervezetünk részt vállalt a nemrég megalakult Budapest Mentőcsoportban is. A kezdeményezés részeként a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület, mint a Femeraid International Budapesti Egysége lehetőséget kap, hogy tudását átadja, kicserélje más budapesti, magyarországi vagy akár külföldi szervezetekkel is.

2013 márciusában zászlószalagot adományozott részünkre H.M.E.H. Prince José Cosmelli, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének (KMFAP) Nagymestere. 2013 júliusában ismét zászlószalagot kaptunk, ekkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, az árvízi védekezés során nyújtott segítségünkért.

A tavalyi évben megújítottuk és felfejlesztettük elsősegélynyújtó felszerelésünket, műszaki mentő eszközeinket, lecseréltük mobil vezetési pontunkat és saját sátrakat sikerült beszereznünk. Ezek voltak a legjelentősebb beszerzéseink 2013-ban.

A riasztások, beavatkozások között számos gyakorlatot tartottunk az év folyamán. Közülük a legnagyobb augusztusban volt, „VIHAR” néven. A három nap alatt szinte minden képességünket gyakoroltuk, például műszaki mentést, elsősegélynyújtást, tűzoltást. A gyakorlatnak a szakmai tanulságokon felül remek csapatépítő jellege is volt.

Decemberben csatlakoztunk a KMFAP kezdeményezéséhez, melynek célja a nehéz sorsú, szegény gyermekek segítése, és a karácsony szebbé tétele számukra. Ezért december 6-tól 18-ig, minden nap vártuk az adományokat és felajánlásokat, melyeket nemre és korosztályra szétválogatva szállítottunk le Kiskőrösre, ahol gyönyörű ünnepség keretein belül adhattuk át az összegyűjtött ruhákat, játékokat.

Tevékenységünk során felmerülő költségeinket támogatásokból tudjuk fedezni. Ha Önnek van rá lehetősége, hogy támogassa munkánkat, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a kozpont@opve.hu e-mail címen.