Az MKDSZ koszorúzása a Nemzeti Emlékezés Napján Lady Czellárik Mária, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Dámaparancsnoka részvételével
 

"...A komáromi Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumának dísztermében 2005. április 5-én egy széleskörű nemzeti összefogás eredményeként került aláírásra az ún. „Komáromi Nyilatkozat”.

Ebben a dokumentumban az aláíró szervezetek képviselői, emlékezve az 1945 és 1948 között meghurcolt (cseh)szlovákiai magyarságra, a hontalanság éveire és azok máig ható következményeire, április 5-ét – a kollektív bűnösség elvére építő 1945-ben Kassán e napon kihirdetett kormányprogramra, illetve a későbbi magyar és németellenes rendelkezéseknek alapjául szolgáló elnöki dekrétumokra és SzNT-i rendeletekre emlékezve, – a Nemzeti Emlékezés Napjává nyilvánították.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a Komáromi Nyilatkozat alapján 2014. április 5-én a Nemzeti Emlékezés Napja alkalmából rendezett megemlékezést a párt komáromi székházába. A nyilatkozatot 9 évvel az MKP, a Csemadok, a Szüllő Géza Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége vezetői látták el kézjegyükkel.

Egyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy ezen a napon minden évben megemlékeznek a jogfosztottság éveiről. A nyilatkozatot aláíró szervezetek közös megemlékezésére azonban már évek óta nem került sor...."

A megemlékezésről készült fényképek és a cikk tovább olvasható a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség honlapján...