A Szlovák Vöröskereszt „Memoriál MUDr. Vladimira Harineka 2014” Emlékversenye Nyitrán, a Máltai Lovagrend (KMFAP) támogatásával
 

A Szlovák Vöröskereszt önkénteseinek országos elsősegélynyújtó versenyét 2014. június 27–29. között tartották Nyitrán (Nitra-Szlovákia), amelyet több mint húsz éve MUDr. Vladimir Harinek orvos emlékének szentelnek.

Az idei versenyen a Vöröskereszt 350 önkéntese, 6-10 fős csapatokkal, vett részt egész Szlovákia területéről, és mintegy 150 rendező, közreműködő segítségével. A győztes csapat jutalma – a megérdemelt dicsőségen és a serlegen kívül –, hogy ők képviselik ősszel a Párizsban megrendezésre kerülő önkéntesek világversenyén a Szlovák Vöröskeresztet. A 3 napos esemény ünnepélyes megnyitója Nyitra főterén volt, a Szlovák Vöröskereszt vezetői és a szervezők, a rendező város vezetői és a szlovák kormány képviseletében Ján Richter, munka-, szociális- és családügyi miniszter jelenlétében.

A nagyszabású verseny szervezésében kiemelkedő szerepet játszott Mgr. Viera Kazimirova, aki fáradhatatlan motorja a nyitrai Vöröskereszt szervezetében egész évben zajló nagyon jelentős humanitárius tevékenységnek.

A rendezvényhez anyagi és erkölcsi támogatással járult hozzá a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP), amelynek delegációja – Prof. Popper György, a Nagymester általános helyettese, Peter Lednar, a Humanitárius ügyek minisztere és Popper Anna, a Lovagrendi események szervezőbizottságának elnöke – részt vett a megnyitón és a versenynapon is.

   

Nagyon érdekes volt végigjárni a történelmi nevezetességekben gazdag város 24 pontján felállított állomásokat, ahol minden csapatot komoly kihívást jelentő szituációs feladatok vártak. A szervezők a nagy hozzáértéssel és fantáziával összeállított feladatokban tényleg minden elképzelhető helyzetre gondoltak, amely elsősegély-nyújtást igényel.

        

A magas követelmények, a sokoldalúságot igénylő életszerű szituációk, a versenyhelyzet és a nyári hőség komoly próba elé állították a résztvevőket. Így a szakmai zsűri és a nézők hiteles képet kaphattak a résztvevők meggyőző szakmai felkészültségéről, problémamegoldó képességéről és lélekjelenlétéről. Nem véletlenül emelte ki a miniszter úr beszédében, hogy Szlovákiában a bajbajutottak teljes biztonságban érezhetik magukat a Vöröskereszt önkénteseinek köszönhetően is.

   

A rendezvény alkalmából a városi színház dísztermében adott állófogadáson Prof. Popper György és Peter Lednar a Máltai Lovagrend emlékérmét adták át Ján Richter miniszter úrnak és Mudr. Villiam Dobiás úrnak a Szlovák Vöröskereszt elnökének.

 

   

A versenyeknek általában egy győztese szokott lenni. A Szlovák Vöröskereszt – Nyitra azonban olyan versenyt szervezett, ahol mindenki nyertes volt: a résztvevők és a potenciális páciensek is, akik megbízhatnak a szlovák önkéntesek szaktudásában és segítőkészségében.

A szervezet jelszavát láthattuk a gyakorlatba átültetve: „Együtt segítünk”

Slovenský Červený Kríž - Spolu pomôžeme

 

 

2014. július 10.