A Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend avatási ceremóniája Varsóban, a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

Az Anjou dinasztia nápolyi ágából származó magyar király, Károly Róbert (Caroberto, 1288-1342) alapította 1326. április 24-án, Visegrádon a kor első világi lovagrendjét. A Rend lengyelországi székhelyű (Łódź) utódszervezete 9. avatási ceremóniáját tartotta 2014. június 7-én, első ízben Varsóban, a Lengyel Hadsereg katedrálisában (Długa streeet 13/15).

A gyönyörű templomban Lengyelország egész területéről és több országból nagy számban gyűltek össze a lovagok és dámák.

     

Az avatást megelőző szentmisét H.E. Ph.D. Władysław Ziółek érsek, a Lovagrend spirituális védnöke, Monsignore Eugene Harkness, a Łódź-i katonai plébános és Mariusz Śliwiński alezredes közösen celebrálták.

Az esemény ünnepélyességéhez nagyban hozzájárult a Lengyel Hadsereg Központi Kórusa előadásában elhangzott magas színvonalú zenei műsor. Az érsek úr szentbeszédében emlékeztetett II. János Pál pápa 1991. június 9-én a Katedrálisban tett látogatására és a lengyel pápa szentté avatására, majd arra buzdította a lovagjelölteket, hogy minél aktívabban vegyenek részt a Rend jótékony célt szolgáló tevékenységében a rászorulók javára.

  

   

Őexc. Tadeusz Kaczor Gen. HNG. Nagymester 16 személyt avatott a Lovagrend tagjává, Őexc. Kenneth Martin – a Nagymester helyettese és Dr. Pawel Michalak – a Lengyel Nagyprior asszisztálásával.

Az avatáson ez alkalommal is díszvendégként jelen volt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) delegációja, H.G. Prof. Popper György, a Nagymester helyettese vezetésével, aki üdvözlő beszédében elmondta, hogy 2014 májusában, a Szlovákiában rendezett Máltai avatási ceremónia alkalmával a két rend barátsági és együttműködési megállapodást kötött, amelynek kiemelt területei a humanitárius tevékenység és az oktatás. Akkor Őexc. Tadeusz Kaczor Nagymester úr a Szuverén Ciprusi Rend Nagykereszt kitüntetését vette át, s egyúttal átadta a KMFAP Nagymestere, H.M.E.H Prince José részére a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend nagykeresztje kitüntetést.

A varsói avatás végén került sor a kitüntetések és elismerések átadására a lengyel lovagok részére. Ennek keretében vette át H.G. Prof. Popper György a Szent György Arany Csillag kitüntetését. Ezt követően Sir Alexander Czellárik – máltai lovagnagytiszttel, a Szlovák Nagyperjelség vezetőjével együtt átadták Őexc. Kenneth Martinnak a Máltai Lovagrend (KMFAP) Lovagnagytiszti kitüntetését. (Professzor Kenneth Martin, aki évtizedeken keresztül a rangos Cambridge-i CATS College rektora volt, a Pro Deo State University rektor helyettese.)

   

   

A delegáció tagjaként részt vett az avatási ceremónián Lady Sebestyén Mária, a Szuverén Ciprusi Rend dámaparancsnoka és a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend tagja, akit 1956-os magyar forradalomban szerzett érdemei elismeréseként a Nagykereszt dámájává léptetett elő a Nagymester.

Lady Mária és H.G. Prof. Popper György ünnepélyesen átadták a megszentelt magyar zászlót a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend Nagymesterének és átvették a megszentelt lengyel zászlót a Magyar Nagyperjelség számára.

A magyarországi delegáció tagjai voltak továbbá Lovag Farkas György – Szent György lovag, valamint Dáma Farkas Mirmy és Lady Popper Anna.

Az avatást követő díszebéd a Lengyel Hadsereg dísztermében zajlott, lovagok és dámák, vendégek, közreműködők, valamint több állami és egyházi vezető részvételével.

                

2014. július 28.

http://www.order-saint-george.com/