Augusztus 19. – Humanitárius Világnap
 

 

2008 óta augusztus 19-én ünnepeljük a Humanitárius Világnapot, amikor a világ azok előtt tiszteleg, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként, vagy önkéntesként dolgoznak vagy dolgoztak, különös tekintettel azokra, akik az általuk képviselt ügyért életüket áldozták.

A Humanitárius Világnapot az ENSZ Közgyűlése hozta létre azok emlékére, akik 2003. augusztus 19-én, a bagdadi Canal Hotelben történt bombamerényletben vesztették életüket. A támadásban 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek, az áldozatok közül 18-an az ENSZ munkatársai voltak. Köztük volt Sergio Vieira de Mello, az ENSZ főtitkárának különleges képviselője, az UNHCR korábbi munkatársa is.

A Humanitárius Világnap céljai közé tartozik, hogy világszerte felhívja a figyelmet az aktuális humanitárius problémákra és kihívásokra, s apellálva az emberek lelkiismeretére, kérje, hogy mindenki lehetőségei szerint segítse a rászorulókat, a bajban lévőket, a nélkülözőket.

Ez a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) hitvallása, humánus értékrendjének az alapja, és tevékenységének legfontosabb területe.

Kedves Lovagtársaink!

Köszönjük az eddigi áldozatos és nagyvonalú segítségeteket, adományaitokat. A jövőben is számítunk Rátok, ahogy a rászorulók is számítanak a mi támogatásunkra szerte a világon, akik sajnálatos módon egyre többen vannak.

H.G. Prof. Popper György
a Nagymester Általános Helyettese
2014. augusztus 19.