A Máltai Lovagrend (KMFAP) Nagymesterének beszéde a jelöltekhez
 

 

Kedves Jelöltek,

A világ különös időszakában történik lovaggá avatásotok: -amikor a szélsőségesek ártatlan embereket fejeznek le és büszkék a barbár tettről készült videóra,

-amikor egy fiatal pakisztáni lányra csupán azért lőnek rá, mert iskolába akart járni, de ő kitartóan folytatja a harcot a nők tanuláshoz való jogáért, s a 17 éves Malala a Béke Nobel Díj kitüntetettje lett,

-amikor az idegengyűlölet és a szélsőséges faji intolerancia hulláma egyre növekszik Európában és az USA-ban,

-s azt tapasztaljuk, hogy a Pápa erőfeszítései ellenére a különböző vallások szélsőségesei egyre intoleránsabban viszonyulnak más vallásokkal szemben sok országban. Sokak véleményét osztjuk, hogy a szélsőségeket nem lehet összehasonlítani, mert nem létezik jó és rossz szélsőséges.

Kedves Jelöltek, nem létezik jó értelemben vett szélsőség, függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali, mindkét szélsőség csak rossz lehet, ha Isten nevében hajtják végre tetteiket, arra hivatkozva, hogy az ő fajtájuk magasabb rendű mint a másik emberé. De sajnos vannak olyan szélsőségesek is, akik csak azért nem ölik meg a másképp gongolkodókat, mert abban az országban ez bűnténynek minősülne…

Lovagjelöltek vagytok és készen álltok arra, hogy belépjetek a Szent János Rend dámái és lovagjai testvériségébe, amely az igazi tolerancia közössége, ahol az ENSZ Emberi Jogok Deklarációja világítja meg utunkat, ahol minden vallás egyenrangú, s ahol minden nézetet tiszteletben tartunk, ha azok is tiszteli mások nézeteit. A mi testvéri közöségünkben az egyetlen, amit nem tolerálunk: az intolerancia és az intoleráns emberek.

A II. Vatikáni Zsinat 1965. október 28-án közzétett dokumentumában kinyilvánította: “ Az emberiség egy közösséget alkot”- ezért is kötelességünk mint a Szent János Rend Lovagjai és Dámái segítséget nyújtani a társadalom azon tagjainak, akik nélkülöznek és segítségre szorulnak, hiszen ezzel a céllal alakult meg közel ezer évvel ezelőtt Szuverén Rendünk, s továbbra is ez a cél adja létjogosultságát.

Sok jelölt közül rátok esett a választás, hogy közénk tartozzatok és együtt szolgáljuk a szenvedőket, a rászoruló embertársainkat, mint az igazságtalanság és diszkrimináció áldozatait.

Tiszteljük és nagyra becsüljük azokat a nagy formátumú személyiségeket a világon, akik egész életüket az emberek szolgálatának és megsegítésének szentelték: mint Boldog Kalkuttai Teréz Anya, Nelson Mandela és Mahatma Ghandi.

Szeretném elmondani, hogy idén májusban abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy itt Szlovákiában, a Béla kastélyban egy ENSZ delegáció élén fogadhattuk Mahatma Ghandi unokáját, akivel jó személyes kapcsolat alakult ki. Ghandi unokája egy nagyon értékes szellemi ajándékot kapott nagyapjától, amit szeretnék ma megosztani Veletek:

Ez az ajándék Mohandas Karamchan Gandhi által megfogalmazott Hét Társadalmi főbűn listája, amelyet 1925. október 22-én publikált először a Younng India című hetilapjában. S ezt a szellemi örökséget utolsó talákozásuk alkalmával, röviddel meggyilkolása előtt adta át - egy papírra írva - Arun Ghandinak. Mahatma Ghandi így definiálta a Hét Társadalmi Főbűnt:

1.Munka nélküli gazdagság
2.Öntudat nélküli élvezet
3.Jellem nélküli tudás
4.Erkölcs nélküli kereskedelem
5.Emberség nélküli tudomány
6.Áldozat nélküli imádat
7.Elvek nélküli politika

Kedves Jelöltek,

Legyen Ghandi üzenete a Hét Társadalmi Főbűnről életetek kísérője, és ha sikerül elkerülni a társadalommal szembeni bűnök elkövetését, akkor igazán méltók lesztek a Máltai lovagi címre, amit büszkén viselhettek.

Chateau Bela, Slovakia 2014. október 18.