Lovagklub a Nemzetközi Szent György, a Mártír Lovagrend szervezésében Inámban (Dolinka–Szlovákia) a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

Lovag Sárközi János, a Nemzetközi Szent György, a Mártír Lovagrend szlovák nagypriorja lovagi találkozóra hívta a szlovákiai és magyarországi Szent György lovagokat, valamint a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) tagjait.

A szelíd dombok között, az Ipoly menti völgyben fekvő, több mint 750 éves, közép szlovákiai Inám község a Mézfesztivál falujaként szerzett határait átlépő hírnevet. Az itt lévő kedves kis háza egy részében János tájmúzeumot rendezett be – köszönhetően Fehér Csaba régész és történész barátja tekintélyes szakmai hozzáértésének is, – ahol híven őrzik a palóc kultúra tárgyi emlékeit és hagyományait. Mindez magánkezdeményezésként indult, de hallatlan összefogással és a község lakóinak a gyűjteményhez való hozzájárulásával valósult meg.

  

A ház másik fele pedig a baráti találkozások, beszélgetések, közös étkezések helyszíne, amelynek fő attrakciója egy óriási kemence. Különösen a november végi hideg időben esett jól a barátságos meleget árasztó házba lépni, ahol a házigazda nagy örömmel fogadta a több órás autózás után megérkezett lovagtársakat.

Rögtön megtudtuk, hogy Márton nap ugyan elmúlt, de a szelleme tovább él és közel már Miklós nap is, tehát a lakoma „főszereplője” mi más lehetett, mint a házi nevelésű liba és a kacsa. Óriási sikere volt a kemencében sült finom ételeknek, felidézve mindannyiunk régmúltjából a soha el nem felejtett ízeket és illatokat.

Ezt koronázták meg a Dáma Agnesá Nagyová által felkínált különleges sütemények, az elmaradhatatlan mézzel elkészítve.

Nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt, kicsit jobban megismertük egymást és elbeszélgettünk a jövőbeli közös humanitárius munkánkról, hiszen a nápolyi Anjou dinasztiából származó Károly Róbert magyar király által 1326-ban alapított Szent György Lovagrend hivatalosan is csatlakozott a KMFAP által alapított FEMERAID International katasztrófaelhárító és humanitárius szervezethez, a két Rend Nagymestere által aláírt együttműködési megállapodás értelmében, a közösen vallott humánus értékrend szellemében.

  

Drága Lovag János és Csaba!

Nagyon köszönjük a kedves és nagyvonalú vendéglátást, a barátságos légkört, jó volt ott lenni.

Nagyszerű embereket és barátokat tisztelünk minden résztvevő személyében. Jó kezekben van a Szent György, a Mártír Lovagrend októberben megalakult új perjelsége.

2014. december 3.