A Máltai Lovagrend (KMFAP) megemlékezése december 5-én, az Önkéntesek Világnapján
 

„Ha kapsz, adj, ha tanulsz, taníts”

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én elfogadott határozata értelmében december 5-t az önkéntesek nemzetközi napjának nyilvánították. A világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.

Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik nagyon hatékony eszköze. A bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével erősíti a társadalom tagjait egymáshoz fűző kötelékeket és az összetartozást.

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a közjó érdekében, szabad akaratból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezhet bárki, szervezetten leggyakrabban a nonprofit és civil szervezetek, a humanitárius szervezetek, állami intézmények, s az utóbbi időben nyereségérdekelt szervezetek (cégek, vállalkozások) is aktívan részt vesznek az önkéntesen, a társadalom érdekében végzett munkában. Vannak olyan szervezetek, pl. a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold szervezet, amely öt földrészre kiterjedt önkéntes hálózattal végzi tevékenységét, már több, mint 150 éve. De ez érvényes az UNICEF működésére is. Vannak olyan országok, pl. Svájc vagy az USA, ahol a társadalmi – önkéntes munka erkölcsi kötelessége mindenkinek, s kicsi kortól erre nevelik az embereket.

Az önkéntes munkát végzők hálózata és tevékenysége felbecsülhetetlen értékű és kiérdemli a társadalom legnagyobb megbecsülését. Az önkéntesek munkáját egyetlen társadalom sem nélkülözheti, sőt, szüksége van rá és számít rá. Ezért is fontos, hogy minél többen felismerjék e munka örömét és csatlakozzanak az önkéntesek népes táborához.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) számos tagja – szervezett formában és egyénileg is a tagországokban – nagyon jelentős mértékben kiveszi részét ebből a nemes munkából, ami a humanitárius tevékenységet jelenti.

A világon egymilliárd, Európában pedig 120 millió ember végez önkéntes munkát. Egy 2008. évi kutatás eredményei szerint az önkéntesek boldogabbak, tovább élnek, és jobb testi állapotban vannak nem önkéntes társaiknál, és e tevékenység az idősebb korosztályok aktivitására is kedvező hatással van. S nem beszélve arról a nagyon jó érzésről, hogy hasznos munkát végzünk mások érdekében, különösen ha rászorulókról van szó.

2014. december 5.