23. Betegek Világnapja megemlékezés a szlovákiai Szentpéteren a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

A betegek szentségét az egyház már régóta kiszolgáltatja. Erről így olvashatunk Jakab apostol levelében: „Beteg valaki köztetek? Hívassa az egyház elöljáróit. Imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó imádság üdvére lesz a betegnek, és az Úr megkönnyebbíti őt, ha pedig bűnben van, bocsánatot nyer.”(Jak 5,14–16)

Szent II. János Pál pápa felgyógyulva az ellene elkövetett merényletből döntött úgy, hogy február 11., a Lourdes-i jelenések emléknapja legyen a Betegek Világnapja. Püspöki szentmise keretében emlékeztünk meg a 23. Világnapon a különféle betegségekben szenvedő emberekről, valamint az orvosok, ápolók és a gondozók nap mint nap végzett szolgálatáról, áldozatos és hatékony munkájáról.

Idén a Komáromhoz (Komarno) közeli kis szlovákiai település, Szentpéter (Svaty Peter) volt a megemlékezés helyszíne, amelyen részt vettek a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Szlovák és Magyar Nagyperjelsége vezetői és tagjai (H.G. Prof. Popper György, Lady Mária Czellárikova, Sir Alexander Czellárik, Sir Ludovit Kulcsár, Sir Pavol Tehlar, Lady Popper Anna, Sir Czapáry-Martincsevics András, Lady Czapáry-Martincsevics Júlia, Czapáry-Martincsevics Klárika apródkisasszony, Lady Farkas Mirmy, és Sir Farkas György), a Szent György, a mártír Nemzetközi Lovagrend Szlovákiai Nagyperjelsége vezetői és tagjai (Lovag Sárközi János és felesége, Fehér Csaba és felesége, Dáma Virágh Piroska, Dáma Agneska Nagyova, Lovag Takács Zoltán), a győri Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend kommendája és tagjai, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány vezetői és a Győr-szigeti Baráti Kör képviselői, valamint Juhos Ferenc, Nádszeg (Trstice) polgármestere.

A lovagrendek képviselői először meglátogatták a szentpéteri Idősek Otthona lakóit és átadták a Máltai Lovagrend (KMFAP) által készített szeretetcsomagokat.

 

A szentpéteri római katolikus templom zsúfolásig megtelt, amikor a lovagrendek képviselői bevonultak és elfoglalták a számukra kijelölt helyet.

   

   

   

   

A Világnapról való megemlékezés 23 évvel ezelőtti kezdeményezői és azóta is fáradhatatlan szervezői Professzor Dr. Schmitt Péter főorvos (Győr), és Lady Dr. Mária Czellárikova főorvos asszony (Sal'a), akik beszédükben felidézték a kezdeteket és az orvosokra, ápolókra, továbbá minden egészségügyi dolgozóra háruló szakmai, hivatásbeli és lelkiismereti kötelezettséget az emberek gyógyításában és szenvedésük mérséklésében.     

Nagy megtiszteltetés, hogy a szentmisét Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök és további négy helybéli római katolikus pap mutatta be (Gombík Róbert – plébános Szentpéter /Svaty Peter/, Mgr. Dobrý László – körzeti esperes Ógyalla /Hurbanovo/, Mgr. Július Csomor – plébános Bátorkeszi /Bátorové Kosihy/, és Horváth Róbert atya – a KMFAP magisztrátusi vallási tanácsosa).

Imádkoztak a betegekért, kiszolgáltatták a betegek kenetét, majd áldásban részesítették a megjelenteket. A résztvevők közül sokan olvasták fel könyörgésüket a betegek gyógyulása és fájdalmaik enyhülése érdekében.

   

   

Dáma Virágh Piroska dunaszerdahelyi kántor orgonajátékának és éneklésének köszönhetően igazán bensőséges hangulatú volt a megemlékezés mindazokról, akik betegség miatt nem élhetik az egészséges emberek teljes életét. Nem szabad elfelejteni, hogy bárkit érhet betegség, s alig van olyan, aki még nem élte át ezt az embert próbáló helyzetet. Ezen a napon a résztvevők, a lovagrendek képviselői a betegekkel való szolidaritást, együttérzést és a gyógyulás reményét fejezték ki.

A szentmise után vacsorára invitálták a vendégeket. Ezúton is hálás köszönetünket és elismerésünket fejezzük ki Ing. Jobbágy József úrnak, a mintegy 2800 lakosú Szentpéter község polgármesterének, az esemény házigazdájának, a nagyvonalú és nagyon szívélyes vendéglátásért. Megtapasztaltuk a Polgármester úr rendkívüli dinamizmusát és települése iránti elkötelezettségét, így biztosan állíthatjuk: jó kézben van Szentpéter község. Köszönetet mondunk a szlovák Máltai lovagoknak és Szent György lovagoknak is a nagyszerű szervezői munkájukért.

   

   

2015. március 5.