A Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend avatási ceremóniája Varsóban a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

2015. május 23-án Varsóban, a Lengyel Hadsereg templomában került sor a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend Lengyel Nagyperjelsége által rendezett lovagavatási ceremóniára.

Az idei avatás helyszíne ismét az 1660-ban alapított katedrális volt, amely a Lengyel Korona Nagyasszonyának nevét viseli, s a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett. A gyönyörűen helyreállított barokk templom híven őrzi és hirdeti a lengyel történelem sok katonai áldozatának emlékét.

A Szent György Lovagrendet Anjou Károly Róbert, magyar király 1326-ban alapította, mint az első világi lovagrendet Európában, amelynek központja – immár több éve – a lengyelországi Lódz városban található.

Az ünnepélyes esemény szentmisével kezdődött, amelyet a Lovagrend spirituális vezetője, H.E. Wladyslaw Ziólek érsek celebrált. Az avatást H.E. Tadeusz Kaczor - Nagymester és dr. Pawel Michalak - Lengyel Nagyperjel végezte. Ennek során 13 új dáma és lovag került felavatásra az ország különböző részeiből, s lett tagja a Lengyel Nagyperjelségnek.

      

A ceremónián közreműködött a Lódz-i Nagyszínház és Opera (Teatr Wielki w Lodzi) 70 fős gyermekkórusának 44 tagja, akik dr. Pawel Michalak, a FEMERAID Poland Unit elnöke és a FEMERAID International alelnöke szervezésében érkeztek az eseményre, hogy gyönyörű és professzionális igényű zenei műsorral tegyék felejthetetlenné az avatás élményét a résztvevőknek és a vendégeknek egyaránt.

Az avatási ünnepségen részt vett Lovag Sárközi János, a Szlovák Nagyperjelség Nagyperjele és Sir Czapáry-Martincsevics András, a Rend főtörténésze.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) a hagyományokhoz híven ezúttal is képviseltette magát a társrend eseményén Lady Popper Anna által, aki egyúttal a Szent György Lovagrend tagja is.

A Nagymester által előléptetésben részesített lovagrendi tagok között Lady Popper Anna a Nagykereszt Dámája, Sir Czapáry-Martincsevics András pedig a Nagykereszt Lovagja kitüntetést kapták munkájuk elismeréseként.

    

Az esemény végén nagyszabású díszebéden látták vendégül a résztvevőket és vendégeket a Lengyel Katonai Ordinariatus dísztermében.

A rendezvény keretében került átadásra H.E. Tadeusz Kaczor, a Magyar Nemzetőrség tiszteletbeli altábornagya, és Dr. Pawel Michalak a Magyar Nemzetőrség tiszteletbeli vezérőrnagya részére a Nemzetőrség szolgálati érdemérme, Sir Czapáry-Martincsevics András méltató szavai kíséretében.

 

 2015. május 27.