A Máltai Lovagrend (KMFAP) segítsége a menekülteknek
 

A Jótékonyság Világnapja jó alkalmat kínál arra, hogy napjaink egyik legnagyobb globális problémája kapcsán, amely Magyarországot fokozottan érinti, – a migráns válság vonatkozásában – áttekintsük, mit tett

Rendünk a rászorulók segítése érdekében. Elsősorban leszögezendő, hogy Rendünk, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) humánus értékrendjének szellemében és hangoztatott álláspontjának megfelelően mindig is azt vallottuk és valljuk, hogy a rászoruló embereken és élőlényeken mindenkinek lehetőségei szerint segítenie kell, tekintet nélkül a rászorultak származására, bőrszínére, vallására, nemére és életkorára.

Amikor emberek soha nem látott tömege menekül a háborúból, hogy életét és gyermekeit mentse és segítségre szorul, akkor nem annak van az ideje, hogy vizsgáljuk, mi idézte elő a háborút, és kik a felelősek érte, hanem segíteni kell.

Rendünk vezetői nagyon gyorsan felismerték, hogy olyan globális problémával állunk szemben, – amely kezelésére több ország kormánya nem volt felkészülve, vagy nem is volt képes rá – és egyre világosabbá válik mindenki számára is, hogy csak komoly nemzetközi összefogással és szoros együttműködésben lesz képes Európa, a világ és így Magyarország is a probléma hosszabb távú kezelésére.

  

 

Ebben a súlyos helyzetben felhívtuk lovagtársaink figyelmét és kértük, hogy aki tud segítsen. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, hogy a felhívás nem maradt válasz nélkül, ahogy az alábbiakból kiderül:

Elismerésre méltó, hogy néhány lovagtársunk különböző vallások képviselőivel együtt Budapesten, a VIII. kerületben hetek óta egy 50 fő befogadására alkalmas segélyhelyet működtetnek, ahová kizárólag gyermekes migráns családokat fogadnak be néhány napra. A befogadott menekülteket itt orvos megvizsgálja, ha szükséges, akkor kezelést kapnak, továbbá ételt, italt, ruhát, tisztálkodási lehetőséget és néhány napig kulturált körülményeket biztosítanak számukra, alvásra és pihenésre, amire legalább olyan szükségük van, mint az élelemre.

Hálás köszönet mindazoknak a lelkiismeretes önkénteseknek, civil szervezeteknek, akik éjjel-nappal önzetlenül, ingyenesen végzik az embert próbáló munkát a menekültek mellett és köszönet mindazoknak akik élelemmel, ruhával, gyógyszerrel, stb. támogatják e tevékenységet.

Más lovagtársaink több hete, napi rendszerességgel több száz darab palacsintát visznek a Keleti pályaudvaron várakozó és élő migránsok gyermekei részére.

Augusztus első hétvégéjén, amikor kritikus tömegű ember gyűlt össze a Keletinél

Rendünk több tagjával és a Magyarországi Szírek Egyesületével, – amelyet az évtizedek óta itt élő, legkülönbözőbb foglalkozású, szír származású emberek alapítottak – és aktivistáival közösen több mint 400 adag palacsintát, csokoládét, cukorkát, játékokat, higiéniai eszközöket és egyéb szükséges cikkeket osztottunk szét a menekültek gyermekei között.

Ilyen akciók folyamatosan egymást követik, összesen már több ezer adag palacsinta mellett, közel 1000 takaró, ruhanemű és cipő, illetve több száz csomag papírzsebkendő került és kerül kiosztásra lovagjaink által Röszkén és más kritikus helyeken. Az adományok összegyűjtésében és kiosztásában Rendünkkel szorosan együttműködnek az IBSSA tagjai és a Szír Egyesület tagjai, akik ugyancsak lelkiismereti kérdésnek tekintik a segítségnyújtást.

Ezúttal is nagyon jó érzés volt, hogy segíthettünk és jó volt tapasztalni, hogy az apró segítségért milyen hálásak voltak a menekültek, akik hihetetlen türelemmel viselték sorsukat a nehéz körülmények között. Egyre több a civil segítő, ami azt mutatja, hogy az emberekben él a jó szándék és az emberség. Hozták és hozzák az élelmiszereket, a gyümölcsöt, a tisztálkodáshoz szükséges szereket, s meg kell jegyezni, hogy ez utóbbi hiányzott a legjobban a Keletinél várakozóknak. S bárhol, ahol emberek tömegesen, hosszú ideig, egyre hidegebb időjárásban, megfelelő körülmények nélkül várakoznak, nagyon hiányzik a minimális higiénia, gyerekeknek, felnőtteknek – nőknek, férfiaknak, időseknek, fiataloknak egyaránt.

Köszönet szír segítőinknek is, mert az ő arab nyelvtudásuk és egyéb ismereteik segítségével könnyen és nagyon gyorsan sikerült kapcsolatot teremtenünk a menekültekkel és a sok kis gyermekkel.

Reméljük, hogy mihamarabb minél többen új otthonra találnak, ahol új életet kezdhetnek, biztonságos körülmények között.

Kritikus helyzet alakult ki Vámosszabadi közelében Kimle falunál is szeptember 5-én, az esős hideg időben, ahol sok száz migráns maradt fedél nélkül, a szabad ég alatt és a rengeteg kisgyermek közül sokan megbetegedtek. Egyik győri lovagtársunk szervezésében a helyszínre mentek orvossal és egy több százezer forint értékű gyógyszer segéllyel, s a kezelés lebonyolítására alkalmas kisbusszal. Több órán keresztül kezelték és látták el gyógyszerrel a betegeket és rászorulókat, s eközben intézkedtek is, hogy Eisenstadtból mielőbb jöjjenek át kocsikkal és buszokkal a menekülteket elszállítani, ami nagy megkönnyebbülésükre rövidesen meg is történt. Az ott maradt még mindig több száz menekültet végül az ÖBB különjárata szállította el.

Természetesen a migráns kérdéssel egyidejűleg a Rend folyamatosan végzi szokásos humanitárius tevékenységét – folyik az árva gyermek támogatási program, amely az elmúlt évben kiegészült az “Árva Gyermekek a Katasztrófák Ellen” akcióval, az ÖPVE (FEMERAID Budapest Egysége) gondozásában. A Zöld Sziget Állatvédő Egyesülettel közösen rövidesen indul az “Árva Gyermekek az Állatvédelemért” program is.

A Swiss Morning Star Association és a KMFAP együttműködésében 4000 idegen nyelvű könyvet gyűjtöttek, melyek egyik fele a KMFAP Magyar Nagyperjelség, a másik fele a Szlovák Nagyperjelség segítségével olyan helyekre juttatjuk el, ahol az oktatásban, a nyelvtanulásban tudják használni, illetve a hajléktalan szállón működtetett alapítványi iskolák könyvtárainak állományát bővíthetik.

A FEMERAID Budapest – folyamatosan és nagyon hatékonyan végzi természeti és egyéb katasztrófaelhárító munkáját, amelyre nagy szükség volt a közelmúltban történt hatalmas esőzések idején.

A FEMERAID Dél Magyarország – Magyar Mentőszolgálat Alapítvány által Dunaújvárosban működtetett hajléktalan szálló folyamatosan részesül a Rend által gyűjtött adományokban: ruhanemű, használati és konyhai eszközök, bútorok, berendezések és ágynemű. S a gyümölcs adomány elosztása és koordinálása is itt történik.

Rendünk az utóbbi időben teljes mértékben a segítésre és a támogatásra koncentrált, ezért nem tartottuk fontosnak, hogy a munka minden mozzanatáról azonnal hírt adjunk, s ezért nem nevezzük meg konkrétan, hogy ki, miben vette ki részét, mert a segítség a lényeg.

Nem Lovagrendünket kívánjuk népszerűsíteni, hiszen erkölcsi parancs és lovagi kötelesség a rászorulók segítése!

2015. szeptember 9.

   

Prof. Popper György
KMFAP Magyar Nagyperjele