Lovagi meditáció a "Casa de la Musica" - ban
 
Minden avatási ceremónia első közös rendezvénye az a lovagi gyűlés, amelyen az újonnan avatandók először találkoznak hivatalosan rendtársaikkal és a rend legfelső vezetőivel. A bemutatkozás mellett a jelöltek itt kapják meg a posztulánsi diplomáikat is, az eseményre természetesen a posztulensek hozzátartozói is hivatalosak.
A 2007. november 16. - i esemény kezdetekor HMEH Sir José Cosmelli herceg, a lovagrend Nagymestere, valamint általános helyettese HG Popper György  és Abel de Lacerda Bothelho gróf, a Lovagi Magisztrátus igazságszolgáltatásának elnöke köszöntötte a korábban felavatott és az újonnan avatandó dáma- és lovagtársakat. Őexcellenciája rövid áttekintést adott a rend történetéről, majd bemutatta a rendi jelképeket, a fehér, nyolcágú keresztes vörös köpenyt, a kardot és a nyakkeresztet.

Sir Popper György, HEH Sir José Cosmelli herceg és és Abel de Lacerda Bothelho gróf,
Sir Popper György, HEH Sir José Cosmelli herceg és és Sir Abel de Lacerda Bothelho gróf

Ezután a jelöltek átvették diplomáikat és következhetett volna a "Watch of the Arms", azaz a lovagjelöltek meditációja. A a középkorban a jelölt a fegyvereit tisztogatta az avatása előtti éjszakán és lélekben megtisztulva készült a másnapi nagy eseményre.
Ezt  a meditációt a nagymester most mindenkinek a lelkiismeretére bízta, mondván: éjszaka mindenki gondolkodjon el, hogy mit is jelent ma máltai lovagnak lenni.

HEH Sir Cosmelli gróf a régi tradíciók szem előtt tartásának fontosságáról is beszélt
HEH Sir Cosmelli gróf a régi tradíciók szem előtt tartásának fontosságáról is beszélt

A közel egyórás program után a társaság vacsorázni indult, a jelöltek első közös lovagi vacsorájuk elköltésére készülődtek, s
megilletődötten fogadták lovagtestvéreik gratulációit. Még nem voltak ugyan avatott lovagok, de máris egy nagy család tagjainak érezhették magukat.