A Máltai Lovagrend (KMFAP) és az MKDSZ könyvadománya a Selye János Gimnáziumnak (Komárno - Szlovákia)
 

A kiválóan működő nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) számos magyar iskola diákjainak német, angol és francia nyelv tanulását segíti.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) és az MKDSZ – Szlovákia között 2014. május 16-án kötött együttműködési megállapodás újabb kézzelfogható eredményeképpen 2015. november 5-én mintegy 2500 db német, angol és francia nyelvű könyv érkezett Szlovákiába, a Máltai Lovagrend svájci partnerszervezete, az ASMS (Association Swiss Morning Star) jóvoltából. (A könyveket az ASMS gyűjtötte össze, a szállításról pedig a Máltai Lovagrend gondoskodott.)

Az átadáson a KMFAP képviseletében jelen volt Sir Dr. Czellárik Sándor – a Máltai Lovagrend Szlovákiai Nagyperjele, Lady Dr. Czellárik Mária – a Máltai Nagykereszt Dámája, továbbá az MKDSZ Karitász országos vezetője, Sárközi János, a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend Szlovákiai Nagyperjele, valamint Fehér Csaba – az MKDSZ elnöke. Lady Czellárik Mária az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta a nyelvtanulás fontosságát, mint az érvényesülési lehetőségek kiszélesítésének eszközét.

Ahogy fogalmazott, a nyelvtudással nyílik meg előttünk a világ és így lehetünk igazán otthon benne.

Mgr. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója megköszönve a támogatást elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek oktatására is. Mivel nagyon nehéz hozzájutni idegen nyelvű szépirodalmi, társadalom- és természettudományi könyvekhez, ezért a KMFAP és az MKDSZ által eljuttatott több mint százötven kötetet tartalmazó adomány komolyan segítheti a diákok hatékonyabb és egy meghatározott irányba történő nyelvtanulását.

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke arról tájékoztatott, hogy a közeljövőben további magyar gimnáziumokat részesítenek ilyen jellegű támogatásban, mivel az iskolák költségvetésében egyrészt nincs megfelelő keret a könyvtárak folyamatos és színvonalas fejlesztésére, könyvvásárlásokra, a szakfolyóiratok megrendelésére, másrészt nagyon nehéz az idegen nyelvű könyvek beszerzése.

http://mkdsz.sk/az-mkdsz-konyvadomanya-a-selye-janos-gimnaziumnak/

2015. november 10.