“Legyél Te is Angyalka 2015” program Pécelen a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 
Három évvel ezelőtt indult el Pécelen, a városi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Házi Segítségnyújtás (Csalseg) szervezésében a “Legyél Te is Angyalka” karácsonyi ajándékozási program. A jó ügy rövid idő alatt nagyon sok ember szívét nyerte meg.

A kezdeményezéshez idén csatlakozó 250 személy és szervezet – vagyis az Angyalkák – ezúttal is a mély szegénységben élő, a létbizonytalanság határára sodródott családok, vagy bántalmazó kapcsolatból menekült szülők gyermekeit lepték meg azzal az ajándékkal, amit a gyermekek a maguk által készített képeslapon kértek. Az ajándékcsomagok értékét személyenként 8.000 Ft-ban szabták meg, de gyakorlatilag ez az összeg gyakran magasabb lett, a kérések jellegétől és értékétől függően.


2015. december 18-án 17.00 órára a rendezvény helyszíne, a Szemere Pál Általános Iskola (PIOK) aulája zsúfolásig megtelt az ajándék átadási ünnepségen résztvevő 378 gyermekkel és kísérőikkel.

 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) humanitárius tevékenysége részeként szándéknyilatkozatban vállalta 25 péceli nehéz sorsú gyermek által megjelölt ajándékok költségeinek fedezését, s az átadáson hivatalos delegációval képviseltette magát.

 A polgármester, Szőllősi Ferenc Attila és a település országgyűlési képviselője, Dr. Szűcs Lajos megnyitóját követően Schwartz Dávid és Kovácsovics Fruzsina énekesek gyermek- és karácsonyi dalokkal, játékokkal szórakoztatták a megjelenteket, akik a műsort nagy tetszéssel fogadták.

 

Majd következett a várva várt esemény: az ajándékok átadása: csoportonként, minden gyermek név szerint vette át a kért ajándékot tartalmazó csomagot saját Angyalától, amelyet a gyermekek kedvesen viszonoztak: névvel ellátott borítékban elhelyezett saját fényképpel és a kívánságlevéllel köszönték meg.   

Az ajándék kívánságát megfogalmazó 378 gyermeket 15 (különböző gyümölcsnevekkel jelzett) csoportba osztották be. 

A KMFAP által támogatott 9. számú “Szőlő csoport” 25 tagja színpadra vonulása után Lady Farkas Mirmy, a Máltai Lovagrend dámája – a Máltai Lovagrend Angyalai képviseletében – rövid ünnepi köszöntőt mondott és egy szimbolikus ajándékot adott át a Polgármester úrnak: az “Ügyeletes Angyalkát”, azzal a szándékkal, hogy legyen, aki gondoskodik a polgármester és a város kívánságainak teljesüléséről is. A közönség nagyra értékelte a figyelmes és szellemes gesztust.

Ezzel nem ért véget az ünnepség, mert minden jelen lévő gyermek még egy meglepetés ajándékban részesült. Nagyon jó érzés, hogy ennyi jólelkű és adakozó emberrel összefogva tudtunk örömet okozni a gyermekeknek karácsony alkalmából. S kiderült, hogy túljelentkezés volt adományozók létszámában, de jövőre ismét számítanak a szervezők az emberek és a Máltai Lovagok nagylelkűségére, akik biztosan részt vesznek az akcióban.


2015. december 15.