Az ASMS és a Máltai Lovagrend (KMFAP) könyvadománya szlovákiai iskoláknak
 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) és a svájci Association Swiss Morning Star (ASMS) közötti együttműködés keretében jelentős mennyiségű német, angol és francia nyelvű könyvet kaptunk svájci adományozóktól, amelyből több magyarországi és szlovákiai szervezet és oktatási intézmény részesült. A könyvadományt Sir Dr. Zoran R. Vitorovic, az ASMS elnöke, a Szuverén Ciprusi Rend lovagja biztosította és készítette elő a szállításra.

A KMFAP és a szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) között fennálló együttműködési megállapodás értelmében mintegy 2500 db német és angol nyelvű könyvet juttattunk el az MKDSZ komáromi irodájába 2015. október 25-én. Az adomány elosztására a következő két hónapban került sor, s ennek köszönhetően számos Szlovákiában működő magyar iskola diákjainak idegen nyelv tanulását tudtuk a könyvekkel segíteni.

2015. november 5-én először a komáromi Selye János Gimnáziumban, majd az ekecsi Arany János Alapiskolában történt könyvátadás: az ASMS és a KMFAP nevében Sir Dr. Czellárik Sándor – szlovák nagyperjel, Lady Dr. Czellárik Mária – Máltai Nagykereszt Dámája, az MKDSZ részéről pedig Fehér Csaba országos elnök és Sárközi János voltak jelen.

  • November 13-án az ipolysági Szondy György Gimnáziumba látogatott Sir Dr. Czellárik Sándor, Fehér Csaba és Sárközi János.
  • November 30-án a füleki Magyar Tannyelvű Gimnázium következett, ahova a könyveket Lovag Juhász István, Lovag Kovács László és Lovag Kovács Tamás juttatták el.
  • December 1-én a kassai Márai Sándor MTNy Gimnázium és Alapiskolát gyarapították a Bartók Gergely által átadott könyvek.

     

December 18-án mintegy 100 db német nyelvű kötet került a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola könyvtárába, a német nyelvet tanuló diákok részére, amelyet a KMFAP szlovákiai nagyperjele, Sir Dr. Czellárik Sándor, és Lady Dr. Czellárik Mária adtak át.

A MKDSZ-t Fehér Csaba országos elnök képviselte, a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend képviseletében Sárközi János nagyperjel, és a rend apródjai, Sárközi Csenge és Sárközi Szabolcs, az iskola tanulói voltak jelen.

Az MKDSZ vezetői emellett még két doboz magyar nyelvű történelmi- és természetrajzi könyvet is ajándékoztak az intézménynek. Az iskola nevében Ing. Ölveczky Árpád igazgató és Mgr. Csintalan Zsuzsanna igazgatóhelyettes asszony vették át és köszönték meg az ajándékba kapott könyveket.

Kassán, a Márai Sándor Gimnáziumban történt könyvátadásról készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://vimeo.com/149374343

2016. január 7.