A gyulai Pándy Kálmán Kórház főorvosa lett az Év Orvosa 2016-ban
 

Az „Év Orvosa” pályázat életre hívója az Astellas Pharma, japán gyógyszeripari cég, amely immár 10. éve vállal aktív és meghatározó szerepet a közös munkában. Az Astellas Pharma kezdeményezéséhez csatlakozott a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége), a Magyar Kórházszövetség, továbbá a hazai orvos képző egyetemek, hogy a magyar orvosok kiemelkedő teljesítményeinek széleskörű megismertetésével és elismerésével évről-évre közösen erősítsék az orvosok és az orvosi hivatás megbecsülését a szakma és a társadalom minden rétegében. Az Astellas-díj alapítói által 2006-ban kitűzött nemes célok elérésének záloga a pályázat mögött álló szervezetek közös elkötelezettsége, szerepvállalása az ügy iránt.

2016. március 18-án adták át az Év Orvosának járó Astellas díjat, amelyet az idén Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus főorvosa kapta.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Magyar Nagyperjelsége tagjai nagy örömmel értesültek a rangos szakmai díjról, amellyel a gyulai kórház rendkívül népszerű, szeretetnek és megbecsülésnek örvendő főorvosa odaadó munkáját, szakértelmét és emberszeretetét ismerték el. A gyulai gyermekorvost, a méltán népszerű Abdul doktor bácsit, ahogy kis betegei és szüleik szólítják, saját páciensei terjesztették fel a díjra.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed 1996-ban diplomázott a Szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem után két évig szülőhazájában, Jemenben sürgősségi és trópusi betegségekkel foglalkozott. 1999-ben visszatért Magyarországra, s azóta a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Csecsemő- és gyermekosztályának munkatársa. 2003-ban csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 2007-ben pedig neonatológiából (újszülött-gyógyászat) szerzett szakképesítést. 2007-ben adjunktusi, 2013-ban főorvosi kinevezést kapott. Aktívan részt vett a Békés megyei kora-újszülött szállítás megszervezésében, és elindításában, amelyet továbbra is szívügyének tekint.

A doktor úr így mesélte pályaválasztásának okát:

„Miért lettem orvos, majd gyermekorvos? Személyes történet miatt. Jemenben egy faluban éltem, messze a kórháztól, azon a napon ünnep volt, nem volt faluorvos. A két éves húgom pénzérmét nyelt félre, fuldoklott, nem tudtunk rajta segíteni és a szemünk előtt halt meg. Én ekkor 12 éves voltam. A szörnyű eset után elkezdtem orvosi könyveket olvasni, megkérdeztem az orvosunktól, beszéltem orvostanhallgatókkal, hogy mit lehetett volna tenni. Akkor és ott eldöntöttem, én gyermekorvos leszek, hogy tudjak segíteni sok-sok gyermeknek és minden beteg gyermekben a húgomat láttam.”

Tapasztalt gyermekorvosként pedig így nyilatkozik:

„Egy koraszülött életet megmenteni, csodálatos érzés, örömöt, erőt és kitartást ad a folytatáshoz. Nincs jobb érzés, mint széles mosolyt látni egy volt koraszülött gyermekéért aggódó anya arcán, vagy az utcán, rendelőben újra találkozni, megölelni egy ilyen gyermeket.”

A gyermekek és szüleik így beszélnek az orvosról, akit már sajátos mítosz övez:

„Abdul doktornál első az ölelés, második a beszélgetés, harmadik a vizsgálat, végezetül pedig a matrica”.

Az Astellas díj 2016
2. helyezettje:
Dr. Tidir Alisza Vaszilijevna (Kalocsa)
Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Telephelye
 
3. helyezettje: Dr. Turcsányi Gábor (Budapest)
Semmelweis Egyetem II. Sebészeti Klinika

 

Kedves Főorvos úr!

A Máltai Lovagrend (KMFAP) tagjai és vezetői nevében nagyon sok szeretettel gratulálunk a kitüntető címhez és további sikereket kívánunk szakmai munkájában.

2016. március 21.