Beszámoló a Máltai Lovagrend (KMFAP) „International Orphan Program” 2015. évi tevékenységéről
 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) humanitárius munkájában a rászorulóknak nyújtott segítség rendkívül fontos helyet foglal el, különös tekintettel az egyre nehezebb gazdasági és társadalmi helyzetre. Ennek részeként a Máltai Lovagrend több évvel ezelőtt indította el „International Orphan Program”-ját, amelynek célja segíteni az árva és félárva gyermekek oktatását és képzését. Sierra Leone-i lovagtársunk kezdeményezte az árva és félárva gyermekek támogatását – minden társadalomban talán ők alkotják a legkiszolgáltatottabb réteget – aki maga is árva gyermekként nőtt fel és felnőtt emberként sem felejtette el azokat a komoly nehézségeket és lehetőségeinek korlátozottságát, amelyekkel gyermekkorát élte. Az ötlethez és a nemzetközi alaphoz számos lovagtársunk csatlakozott nemzetközi szinten. A rendelkezésre álló forrás elosztásáról nemzetközi bizottság dönt évenként.

Kambodzsa

Az előző évekhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást nyújtottunk a kambodzsai lovagtársunk által alapított és működtetett árvaház lakói számára, ahol a gyermekek 18 éves korukig otthonra lelnek, s a legtehetségesebbek további tanulmányait és képzését is finanszírozza a magán gyermekotthon.

Magyarország:

2015-ben az alábbiak szerint történt az International Orphan Program támogatásának odaítélése, amelyből közel 150 gyermek részesült, települések és intézmények szerint.

Városok:

Gyömrő, Pécel, Kiskőrös, Fót, Dunaújváros

Gyermekintézmények:

Balatonboglári Kikötő Gyermekotthon
Károlyi István Gyermekközpont – Fót
Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központja – Székesfehérvár

Örömteli és megható érzés volt kézhez venni a gyermekek kézzel írott köszönőleveleit, amelyben azt is megírták, hogy milyen célra fordították a számukra juttatott adományt. Sok esetben régóta dédelgetett vágyaik és terveik valósulhattak meg a támogatásnak köszönhetően.

Az International Orphan Program keretében és támogatásával jött létre az Orphans Against Disaster nemzetközi program és új képzési forma is, amelynek keretében a résztvevő árva gyermekek katasztrófa-elhárítási, tűzoltási és elsősegély-nyújtási ismereteket sajátítanak el szakemberek irányításával.

A Máltai Lovagrend 2015. végén hirdette meg az Árva Gyermekek az Állatvédelemért (Orphan children for Orphan animals) programot, amely 2016-ban árva gyermekek állatvédelmi képzésével kezdődik, több állatmenhellyel közösen. Célunk, hogy ezt a magyar kezdeményezést nemzetközi szintre fejlesszük más országok bevonásával, a Lovagrend külföldi tagjainak segítségével.

Az International Orphan Program kitartóan folytatja tevékenységét, reméljük, hogy még több árva és félárva gyermeket tudunk támogatni az elkövetkező években.

      

2016. március 1.