Megemlékezés és tudományos konferencia a pozsonyi Comenius Egyetemen, a Máltai Lovagrend (KMFAP) fenntartásában működő Pro Deo State University (PDSU) részvételével
 

2016. november 3-án tartotta a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának Anatómiai Intézete a X. Alexander Ledényi-Ladziansky emléknapot és tudományos konferenciát, Doc. Eliška Kubíková PhD, az Anatómiai Tanszék vezető tanára kiváló szervezésében.

A tudományos ülésen részt vett a Comenius Egyetem rektora, Prof. RNDr. Karol Mičieta CSc, az Orvosi Kar dékánja, Prof. MUDr. Juraj Šteno DrSc, és Doc. MUDr. Daniel Böhmer PhD, az Orvosi Fakultás Biológia Genetika és Klinikai Genetika Tanszékvezető tanára, a Pro Deo State University (PDSU) díszdoktora.

Az idén is nagy érdeklődéssel kísért hagyományos eseményen nagy számban vettek részt az Orvosi fakultás oktató tanárai és hallgatói. Az emléknapot és anatómiai szaktanácskozást Julius Alexander Ledényi-Ladziansky Prof. Emeritus (1903-1943), az Intézet első anatómiát oktató tanárának tiszteletére tartják minden évben. A nagy elődnek és szakmai példaképnek 2010-ben emléktáblát állított az egyetem vezetősége az Orvosi kar nagy előadótermében.

A jubileumi rendezvény díszvendége volt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) és a Pro Deo State University (PDSU) delegációja: Prof. Maria Czellárikova M.D, Sir Alexander Czellárik M.D., Prof. Anna Popper, Dr. Branislav Ondrus és Dr. Jan Gramata személyében.

Az előzményekkel kapcsolatban fontos szerepet játszik az a tény, hogy Alexander Ledényi-Ladziansky M.D. anatómia tanára volt Sir Alexander Czellárik M.D. édesapjának, id. Alexander Czellárik M.D.-nek, akinek a tulajdonában volt hosszú éveken keresztül egy szakmai szempontból különleges festmény művészi reprodukciója vászonra festve.

Az eredeti képet Rembrandt van Rijn festette 1632-ben “Dr. Tulp Anatómia órája” címmel. (A festőóriás alkotása Hágában /Hollandia/, a Mauritshuis Múzeumban látható.)

Az örökösök úgy döntöttek, hogy az orvos édesapa által nagy becsben tartott certifikált festménymásolatot a Pro Deo State University New York (PDSU) nevében a Pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Kara Anatómiai Intézetének adományozzák.

Az adományozó oklevelet a PDSU rektora nevében Prof. Popper Anna adta át az Orvosi Kar dékánja, Prof. MUDr. Juraj Šteno Dr.Sc és az Anatómiai tanszék vezető tanára, Doc. MUDr. Eliška Kubiková PhD részére, akik örömmel és köszönettel fogadták a megtisztelő ajándékot, s ígérték, hogy a kép méltó helyre kerül.

Az ünnepélyes aktust követően színvonalas szakmai előadások és élvezetes zenei programok váltották egymást. Az emléknapot az Anatómiai Intézet által adott fogadás zárta.

  

        

A szlovák média is beszámolt az eseményről

 

 

2016. november 14.