A Máltai Lovagrend (KMFAP) jótékonysági hangversenye Dévényben (Szlovákia)
 

Ismét nagylelkűségükről tettek tanúbizonyságot a szlovákiai Máltai lovagok és dámák.

2016. december 4-én a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Szlovák Nagyperjelségének lovagja, Sir Michal Nemec – a nemes gondolat szülőatyja – kezdeményezésére tartottak jótékonysági hangversenyt a Pozsony-Dévényi /Bratislava-Devín/ Szent Kereszt római-katolikus templomban. Ezúttal is szép számban jelentek meg az eseményen a KMFAP Szlovák Nagyperjelségének lovagjai és dámái.

A zsúfolásig megtelt templomban a szentmisét a helyi plébános, Marián Gavenda és Rendünk magisztrátusi káplánja, Sir Pavol Zemko professzor mutatták be.

Az ünnepi szentmisét követően került sor a jótékonysági célú komolyzenei hangversenyre, amelynek kedvezményezettje a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt. Jó döntés volt a támogatásra kiválasztott szervezet, mert gyakran van szükség a segítségükre, mivel Dévénynél a Duna árvize és az időszakonként megjelenő talajvíz is sokszor komoly gondot okoz a településnek.

A jótékonysági rendezvényen a Szlovák Nemzeti Színház Operatársulatának szólistái adtak hangversenyt, akik egyúttal, mint Dévény lakói, önzetlenül vállalták a szereplést. Színvonalas és nagyon változatos műsorban részesültek a jelenlévők: Andrea Danková világhírű szopránénekesnő Puccini: Pillangókisasszony c. operájából Butterfly áriáját és Tosca imáját, Vissi d´arte áriát adta elő. Égi hangként szólt a templom karzatáról a szopránénekesnő Andrea Danková és a komoly nemzetközi ismertségnek örvendő énekes- hangpedagógus Rea Slawiski közös előadásában César Franck – Panis Angelicus c. műve.

A lírai szoprán Rea Slawiski elénekelte a Pie Jesu-t, Andrew Lloyd Webber Requiem miséjéből. A közönség érzelmeire nagy hatást tett a Szlovák Nemzeti Opera kiváló basszistájának, Peter Mikuláš produkciója, aki a Karácsonyi oratórium áriát énekelte Johann Sebastian Bachtól. Mindent elsöprő sikert aratott a Miatyánk eléneklésével Mikuláš Schneider Trnavskýtól.

Az előadás fénypontja a szoprán Andrea Danková fiának, Andrej Maretta gitár szólója volt - a Kleine romanze Luise Walker gitárművésztől. Nagyszerű összekötő szöveget mondott Martin Nikodýn moderátor.

A hangverseny végén a résztvevők a művészekkel együtt elénekelték a Csendes éjt, Josef Mohr és Franz X. Gruber szerzeményét. Rendező lovagtársunk Sir Michal Nemec megköszönte a jelenlévő Szlovák KMFAP tagjainak adakozását, összesen 1500.- Eurót, amelyet a Dévényi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek adott át. A hangversenyt baráti hangulatú állófogadás és kötetlen beszélgetés követte a Dévényi Önkéntes Tűzoltók szertárában.

2016. december 16.