Sir Doc. Pavol Zemko, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja Adventi üzenete
 

A keresztények minden nap elmondják a „Mi Atyánk” imádságot és elhangzik a benne foglalt kérés: Adveniat regnum tuum - Legyen meg a Te akaratod. Az Úr imájának ezt a részét különösen az adventi időszakban hangsúlyosan értelmezzük, mert az adveniat, azaz gyere elnevezés latin szóból származik.

Az Isteni királyság ténylegesen az Isten Gyermek, Jézus Krisztus, Ég és Föld Királya születésével jön el, akit karácsonykor ünnepelünk és így dicsőítünk: Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis – Dicsőség a Mennyben az Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek.

Évente megemlékezünk erről a valós történelmi pillanatban megtörtént esetről, mint az Isten-Atya nagy ajándékáról. S a változással kísért új évvel mindig tudatosul bennünk, hogy milyen könyörtelenül múlik az idő. Ezért kövessük az Isteni szeretetet és tanuljuk meg ezt a szeretetet másoknak is átadni, igazi jó szóval és konkrét tettekkel. Mert jobb adni, mint kapni. És ha tudhatnánk, hogy a felebarátunkat utoljára látjuk, biztos, hogy erősen megölelnénk és azt mondanánk neki: Szeretlek! S nem feltételeznénk, hogy Ő ezt bizonyára tudja. Ezért már ma mondjuk szeretteinknek: Nagyon fontos vagy nekem! Mert a másnap reggel senki számára nincs biztosítva, sem fiatalnak, sem idősnek. Ezért ezt már ma tedd meg, mert nem biztos, hogy holnap megteheted.

Légy mindig azok közelében, akiket szeretsz. Légy hozzájuk kedves, szentelj rájuk időt, hogy elmondhasd nekik: Nehéz helyzetben vagyok, kérlek, segíts nekem! Bocsáss meg! Kérem! Köszönöm! Senki nem az eltitkolt gondolataidért fog emlékezni Rád, hanem a szeretetedért. Ezért ajándékozd az emberi szeretetet mindazoknak, akik fontosak. S ha már most így teszel, akkor majd szépek lesznek a reggeleid és a napjaid.

Ezeket a gondolatokat a nagy kolumbiai írótól, Gabriel Garcia Marquéztől (1927-2014), vettem kölcsön, és küldöm Nektek, úgyis mint lovagtestvéretek és mint magisztrátusi káplán.

Az Adventi üzenet szlovák nyelven ide kattintva olvasható.....

Sir Pavol Zemko, assoc. prof.

Magisztrátusi káplán, Katlovce

2016. december 12.