Sir Mgr. Martin Klement, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja Adventi üzenete
 

Kedves Lovagok és Dámák!

A távozó 2016. év többféle jelzőt érdemelt ki. Nevezhetjük a Brexit évének, Donald Trump évének, annak az évnek, amikor Szlovákia először volt az Európa Tanács elnökségét betöltő ország, vagy a Rió-i Olimpia évének. Nekünk, hívőknek az elmúlt év azért volt igazán különleges, mert az Irgalmasság Jubileumi Évét ünnepeltük.

Az Irgalmasság Szent Éve végén Ferenc pápa üzenetet intézett a nyilvánossághoz – „Szegénység és Irgalmasság” címmel. Ebben az írásban a Szentatya megmutatja az utat, amelyen haladnunk kell. Ez az irgalmasság útja, különösen a szegények iránt.

A levélben utalt arra is, hogy megalapította a Szegények Világnapját, amelyről ezentúl minden év 33. vasárnapján emlékezünk meg szerte a világon. “Mert a szegénység valójában az Evangélium szívében van... amíg Lázár házunk ajtaja előtt fekszik, addig nincs igazság és társadalmi béke.” Szívből kívánom, hogy ez a hőn áhított vágy minél hamarabb megvalósuljon, amely a hitből ered és nem elméleti, s tettekben nyilvánul meg, a szegények iránt mutatott látszat érdeklődés helyett. Különösen ebben az időszakban nem szabad megfeledkeznünk a szegényekről: “hogy a védtelenek, a gyengék, a magányosak és a rászorulók tapasztalják testvéreik, nővéreik jelenlétét és önzetlen segítségét.

Ez az irgalmasság ideje, amikor a szegények érezzék mindazok figyelmét és tiszteletét, akik feladták kényelmüket és megértették, hogy miben rejlik az élet lényege.” Kívánom, hogy a Pápa felszólításának megfelelően alakítsuk ki az irgalmasság kultúráját, hogy lovagokhoz és dámákhoz méltóan gyakoroljuk az irgalmasságot.

Ne tartsuk meg önző módon magunknak mindazokat a javakat, amivel rendelkezünk: tudjuk megosztani azt nélkülöző testvéreinkkel, jobban, mint ahogy eddig tettük! Legyen számunkra ösztönző útmutatás a szegény betlehemi Gyermek, akinek a születését ünnepeljük.

Szívből kívánok áldott karácsonyt és boldog új évet!


Sir Paed Dr. PhDr. Mgr. Martin Klement, Ph.D. h.c. 
Magisztrátusi káplán

2016. december 19.