Üdvözlet Hanuka – Chág háórim, a Fények ünnepe alkalmából
 

A zsidó időszámítás és naptár szerint 5777. év Kiszlév hó 25. - Tévész hó 2. között ünneplik a zsidó családok és közösségek Hanuka ünnepét, amely az idei évben december 24-én – karácsony estjén - köszönt be és január 1-ig tart. Az ünnep a Makkabeusok győzelmére ( i.e. 165) emlékeztet, amelyet a szíriai görögökkel vívott több éves szabadságharcot követően értek el és felidézi a jeruzsálemi szentélyben a nyolc napon át égő mécses csodáját. Hanuka ünnepe nem a Tórán alapul, egyediségét annak köszönheti, hogy egy jelentős ókori hadi eseményt örökít meg a zsidó nép emlékezetében.

A jeruzsálemi templom visszafoglalása után a papok azonnal nekiláttak a szentély megtisztításának és újraszentelésének. De csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, s a hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg közösen a család és a zsidó közösségek tagjai. Erre az alkalomra készült gyertyatartót hanukiának hívják, amelynek kilenc ága van, nyolc normál és középen egy „ a szolga” (vagyis a sámesz).

A „szolga ág” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng együtt ég: nyolc és a szolga, így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig. Az évszázadok során számos hanukai szokás és hagyomány alakult ki. A meghitt és hangulatos téli estéken sok vidámsággal telnek az ünnep napjai. A gyerekek ajándékokat kapnak, trenderlivel (pörgettyű) játszanak, az ünnepi vacsorákon jellegzetes ételeket és olajban sült finomságokat fogyasztanak, köztük fánkot, hanukai dalokat énekelnek és ünnepi áldások hangzanak el. Hanuka a fény, a csoda, a család és a közösség ünnepe, több mint két évezrede.

Boldog hanuka ünnepet és boldog karácsonyt kívánunk!