10 éves a Máltai Lovagrend (KMFAP) által támogatott miniBodka gyermekotthon
 

2017. február 27-én ünnepelte a szlovákiai Vágsellyén a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek nevelőintézete, a miniBODKA fennállásának 10. évfordulóját. Az intézet vezetője Milan Daniel úr 6 testvért fogadott örökbe évekkel ezelőtt. Mellettük, animátorok segítségével más krízis központokban nyilvántartott gyermekeknek is rendez nevelő-üdülőtáborokat nemcsak Vágsellyén, hanem egész Szlovákiában.

Egy alkalommal pedig Észak-Olaszországban, a tengernél élvezhették a gyermekek a tábor örömeit, Daniel úrnak és más támogatóknak köszönhetően.

A 10. évfordulón részt vettek a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Szlovák Nagyperjelség tagjai: Sir Alexander Czellárik – nagyperjel, Lady Mária Czellárik, Sir Jan Gramata, Sir Ľuboš Modranský, Ing. Peter Paska – Galánta polgármestere, Mgr. Anna Pagáčová – a Klobušice-i gyermekotthon igazgatónője, a város közéleti személyisége (Klobušice városban van eltemetve Baross Gábor /1848-1892/, a “vasútminiszterként” ismert politikus, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója), továbbá jelen voltak a Nyitrai Katolikus Nővéri rendház tagjai, illetve a szlovákiai gyermekotthonok korábbi lakói, köztük egy végzett zenetanár és egy óvodai pedagógus. Lady Maria és Sir Alexander évek óta folyamatosan és nagyvonalúan támogatják a Dániel úr kezdeményezésére létesült és lelkiismeretesen, hozzáértéssel és nagy szeretettel működtetett magán gyermekintézményt és annak lakóit, keresztszülői és bérmaszülői szerepet is vállalva.

Daniel úr köszönőleveleket adott át az alapítványát támogató Lady Maria Czellárik és Sir Alexander Czellarik házaspárnak, Sir Jan Gramatának, Mgr. Anna Pagáčová asszonynak, továbbá a Vágsellye-i Tropicana cukrászda tulajdonosainak, Kilacsko Jánosnak és Kilacsko Emesének. Ez a nagyon kellemes helyszín fogadta be a Szlovák Nagyperjelség lovagklubját, amiért ezúton is köszönetet mondunk a Kilacsko házaspárnak. Az ünneplés – a Nyitrai magán konzervatórium tánckarának színvonalas produkciója után – kötetlen beszélgetéssel zárult, a gyermekek vidám társaságában.

2017. március 3.