Sir Dr. Martin Klement, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja húsvéti üzenete - 2017
 

Tisztelt Dámák és Lovagok!

Húsvét napjai minket, Krisztusban, Isten fiában hívő embereket rendkívül fontos, Jeruzsálemben nagyon régen történt eseményekre emlékeztetnek évről évre.

Milyen értelmezés kapcsolódik napjainkban ezekhez a napokhoz?

Zöld csütörtökön arra emlékezünk, milyen nagy szükségünk van arra, hogy az Úr megtisztítson bennünket. Kérjük, hogy mossa le rólunk a felgyülemlett tisztátalanságot, hogy ezáltal még szabadabbá válhassunk.

Nagypénteken azokra a testvéreinkre gondolunk, akiket még ma is üldöznek szerte a világban és büntetnek – vallásos meggyőződésükért, mert hisznek Istenben, - s ez gyakran a szemünk előtt történik, sokszor hallgatásunkkal kísérve, ami minket is valamilyen szinten bűntárssá tesz.

Fehér szombat arra tanít minket, hogy eljutni a titok lényegéhez azzal jár, hogy átlépjük a komfort zónánk határát, kilépünk a biztonságos kényelmünkből, felhagyunk a lustasággal és könnyelműséggel, amelyek fékezőleg hatnak az emberre. Ez azt is jelenti, hogy elindulunk a igazság, a szépség és a szeretet felkutatásának útján, az értelem keresésére, ami nem könnyű feladat. Fehér szombat azokra a nem egyszerű kérdésekre is választ ad, amelyek válságba sodorhatják hitünket, megingathatják hűségünket és megzavarhatják elménket.

Húsvét vasárnap ünnepe segít tudatosítani, hogy jóllehet környezetünk a mindenáron való érvényesülésre, az ádáz versenyre és az előnyszerzésre ösztönöz, de a keresztények, Krisztus irgalmából – aki meghalt a bűneinkért és feltámadt a halottak közül – más embertípus sarjai, akik a kölcsönös szolgálatért élnek, hiányzik belőlük az arrogancia, igyekeznek segítőkészségükkel és tiszteletadásukkal kitűnni a társadalom tagjai közül.

Kívánom, hogy az örömteljes hír Krisztus feltámadásáról beragyogja az arcunkat, járja át érzéseinket, gondolatainkat, tetteinket és gyakoroljon jótékony hatást embertársainkhoz való viszonyunkra.

Szívből kívánom, hogy ezeket a szent napokat mindnyájan, mint igaz hívők éljük meg.

Áldott Húsvéti Ünnepeket!

Sir Dr. Martin Klement
KMFAP Magisztrátusi Tanács tagja
magisztrátusi káplán

2017. április 5.