Kristály Bál Aradon Máltai Lovagok (KMFAP) részvételével
 
Sir Dékány Tibornak, GCKM, Arad város fiatal, dinamikus és nagyon invenciózus alpolgármesterének két évvel ezelõtt támadt egy merész ötlete: úgy gondolta, hogy össze kellene hozni a városában mûködõ nagy cégeket és szervezeteket, majd rá kellene õket beszélni, hogy jelentõs összeget adományozzanak konkrét jótékonysági célokra. Hogy a kezdeményezésnek kellõ súlya legyen, a rendezõk Õfelsége I. Mihály román ex-királyt és Anna királynét kérték fel a bál védnökeinek. 2006-ban 100.000 eurót osztottak ki támogatásra érdemes szervezeteknek és egyéneknek, így Sir Tibor az idén még merészebb tervvel állt elõ: az volt a cél, hogy megduplázzák a tavalyi összeget!
Amikor megkérdeztem Sir Dékány Tibortól, hogy mit jelent a kétségkívül nagyon hangulatos és álomvilágot idéző "Kristály Bál" név, akkor ő Hamupipőke meséjére utalt, amelyben a címszereplő elvesztette kristály cipőcskéjét. A mesében ez a cipellő segíti összehozni a királyfit és Hamupipőkét, ezzel megteremtve meg boldogságukat. Mivel ennek a rendezvénynek is az a célja, hogy összehozza az embereket egy jó ügy érdekében, így kétségkívül találó az elnevezés.

A 2007-es Kristály Bált december 21-én este,  Arad egyik legimpozánsabb épületében, az 1913-ban épült Kultúrpalotában tartották. Amikor a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége tíz fős (őexcellenciája gróf Sir Popper György és felesége Lady Anna grófnő, Sir dr. Király Csaba és felesége, Sir dr. Schuman Ádám és felesége, Sir Lazarovits Ernő, Sir Miklós Zoltán, Sir Fekete Sándor és partnere) delegációjának tagjai beléptek a pompásan feldíszített épületbe, már majdnem mindenki a helyén ült, a még érkező vendégeket - így delegációnk tagjait is - pedig a színpadon álló műsorvezető egyenként bemutatta. Ezután az asztalunkhoz kísértek bennünket a szervezők, akiknek hála az egyik kiemelt helyet kaptuk!) Így már csak annyi időnk maradt, hogy gyorsan körbepillantsunk, és megállapítsuk, hogy Arad város társadalmi elitje szinte teljes létszámban jelen van.

Jókedvű küldöttségünk örömmel tett eleget Sir Tibor meghívásának
Jókedvű küldöttségünk örömmel tett eleget Sir Tibor meghívásának

A közönség pontban hét órakor felállt, a színpadon elhelyezkedő nagyszerű Orchestra Filharmonicii és Vienna Residence Orchestra pedig a román királyi himnuszt kezdte el játszani. Ekkor minden szem a bejárat felé fordult, ahol megjelent a volt román király és királyné.
A király pár méltóságteljesen, de nagyon szerényen, már-már polgárian vonult be. Tapasztalataink szerint egyébként is roppant kedvesek, közvetlenek és barátságosak, egyáltalán nem látszik rajtuk a kor! (MIhály király pedig már elmúlt 86 éves!) A rendezvény védnökeinek megérkezésével - amely a legfeszesebb protokoll szerint történt - meg is kezdődött a bál. Az ex-király egyébként 1997 óta rendszeresen hazalátogat Romániába, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvend. (Lásd a cikk végén található Népszabadság cikket.)

Az est műsora nagyon színvonalas volt: klasszikus zenei művek, szólóénekesek, tánc és prózai művészek váltogatták egymást. Több híresség is a színpadra lépett, így például Maia Morgenstern, világhírű filmszínésznő (a leghíresebb szerepe a Passióban volt, de játszott a Wittmann fiúk című filmben is) a vallások közötti párbeszéd szükségességéről adott elő egy impresszív prózai művet, nagyszerű operaénekesek pedig népszerű áriákat adtak elő. A változatos műsor végén pedig egész rövid hivatalos rész következett: színpadra szólították azokat a személyeket, akiknek a tekintélyes összegű adomány köszönhető.
Ekkor kiderült, hogy Sir Dékány Tibor , az általa létrehozott Concordia Alapítvány elnöke, az aradi Rotary Club elnöke és az aradi Lions Club vezetője idén is hihetetlen módon ösze tudta fogni a számos, önálló tevékenységet folytató szervezetet a nagyszerű közös cél érdekében kiderült ugyanis, hogy több, mint 200.000 eurót sikerült összeszedni, amelyet két aradi kórház kap majd meg.

Kiváló zenében volt részünk egész este
Kiváló zenében volt részünk egész este

A bejelentés után következett a nagyszerű vacsora, magyar szakácsok által elkészített fantasztikus menüsorral, kiváló italokkal, valamint figyelmes, udvarias kiszolgálással. A zenei aláfestés ekkor is kiváló volt, akárcsak az egész este alatt. A vacsora idejére a színházterem fényei kigyúltak, így alkalmunk volt körülnézni és megcsodálni a hihetetlen gazdag virágdíszítést: fehér rózsa és fehér orchidea volt mindenütt: az asztalokon, a falakon, a karzaton és az előtérben is. Egyszerűen lenyűgöző volt! A vacsora végén vettük észre, hogy minden vendég terítékénél a Kristály Bált szimbolizáló apró ajándék is lapult: kis fehér tüllzacskóban egy kristály tündér! El voltunk varázsolva!

Az est végén őexcellenciája Sir Popper György gróf és Sir Király Csaba, bailiff több televíziós csatornának és lapnak is nyilatkozott. Legnagyobb meglepetésünkre a rendezvényen a Duna TV stábja is jelen volt, amely azóta már egy tudósítást  is leadott erről a csodálatos estéről volt, amely felejthetetlen élmény és felemelően jó érzés volt mindannyiunk számára, hiszen Sir Tibor révén ennek a nagyszerű kezdeményezésnek személy szerint is részesei lehettünk. A Kristály Bál immár kétségkívül hagyománnyá vált, s ismerve Sir Tibort, biztos vagyok benne, hogy a 2008. évi adomány összege a legutóbbit is felülmúlja majd.

Lady Popper Anna és őexcellenciája Sir Popper György gróf
Lady Popper Anna és őexcellenciája Sir Popper György gróf

Másnap délelőtt mégegy eseményre meghívtak bennünket a vendéglátóink: ellátogattunk az aradi zsidó hitközség színházába, ahol szombati imán vettünk részt. Sir Lazarovits Ernő - delegációnk tagja, a Magyar Zsidó Hitközség külügyi vezetője - abban a megtiszteltetésben részesült, hogy kihívták tóraolvasáshoz. A közös imán a román zsidó közösség legmagasabb rangú személyiségei jelen voltak, mert előző napon I. Mihály király ellátogatott az aradi zsidó közösségbe, s ez a gesztus ideszólította a bukaresti és a temesvári rabbit, a bécsi kántort, valamint a zsidó közösség parlamenti képviselőjét is.

Nem utazhattunk haza Aradról anélkül, hogy megnéztük volna a Megbékélés terét. A téren lévő két, egymásfelé forduló emlékmű szimbolikája magáért beszél: az aradi vértanúk emlékműve és a román mártírok emlékműve egy helyen található. "Történelmi lecke karácsony előtt" - jutott sz eszembe, amikor beszálltunk az autóba és elindultunk a román-magyar határ felé, amely meggyőződésem és tapasztalataim szerint egyre inkább jelképessé kell, hogy váljon.


Budapest, 2008. január

Lady Popper Anna

Érdekesség:

Forrás: Népszabadság
Forrás: Népszabadság