Sávuot - שבועות ünnepe
 

Sávuot, avagy a “hetek ünnepe”, a zsidó naptár szerint sziván hónap 6.-7. napján van. A Gergely naptár szerint idén az ünnep 2017. május 31. estétől, június 1. estéig tart.

Ez a Tóra-adás emléknapja, a törvényadás ünnepe és ősi aratási ünnep a zsidó vallásban, egyike a három zarándok ünnepnek.

A zsidók a Sínai-hegyen történt kinyilatkoztatásra emlékeznek: Isten ezen a napon adta át Mózesnek a Tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat, villámlás és égzengés közepette, örök megőrzésre. Kihirdetve a nép előtt az Istenre és az emberekre vonatkozó és követendő erkölcsi törvényeket, parancsokat. A Tízparancsolat, a Tóra alapját képezi. A zsidó vallás talán legismertebb jelképe – a menóra mellett – a két törvénytábla.

A “hetek ünnepe” elnevezés onnan származik, hogy az ünnep napjáig – Pészah második napjától kezdve – hét hetet kell számolni (ez az ómerszámlálás), és az ünnep az 50. napra esik. (Az ómerszámlálás egyúttal az egyiptomi kivonulás és a Tóra-adás között eltelt időszakot is jelzi, a Pészah befejező ünnepének nevezi a Talmud.)

Az ünnep idejére a zsinagógát és az otthonokat virágokkal, zöld ágakkal díszítik fel, a Tórát pedig koszorúkkal ékesítik. Ez utalás az ősi aratóünnepre, az új gyümölcs termésre, és talán arra is, hogy a kinyilatkozás idején a természet virágba borult.

A jámbor hívők az ünnep első éjjelét ébren, imádkozással és tanulással töltik. A vallásos irodalom szerint éjfélkor az ég feltárul és amit ekkor kívánnak, az beteljesül. Ez az ünnep nemcsak a zsidóknak fontos, hanem mindhárom monoteista vallás követőinek is.

Kedves Dáma- és Lovagtársaim!

Kívánok boldog napokat és elmélkedést, teljesüljenek az éjfélkor megfogalmazott kívánságaitok.

Lovagtársi üdvözlettel:

Sir Grünberger Gábor Péter