Lovagok a kutyusokért - a Máltai Lovagrend (KMFAP) Árvagyermekek az állatvédelemért nemzetközi programja keretében
 

“Kutya nélkül lehet élni, csak nem érdemes”

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Orphans for Animal Rescue (OAR) – Árvagyermekek az állatvédelemért nemzetközi programja keretében és szponzorálásában nagyszabású kutyás piknikre került sor 2017. július 16-án Törökbálinton, immár második alkalommal, az IBSSA, a Nemzetközi Polgárőr Szövetség, a település polgármesteri hivatala és a helyi Cigány Önkormányzat támogatásával, a Zöld Sziget Állatvédő Egyesület által működtetett állatmenhelyen és a nagyréten. A kulturális műsort a Jeruzsálemi Oroszlános Rend tehetséges énekesei és Chris Rudi szolgáltatták.

   

Tovább színesítette a rendezvényt a KMFAP humanitárius szervezete a FEMERAID International Budapesti Egységének jelenléte, akik miután aznap hajnalban egy fuldokló férfit kimentettek az EFOTT rendezvényen, a Velencei tóból, fáradhatatlan lelkesedéssel és szakszerű magyarázatokkal mutatták be a katasztrófaelhárításban használt korszerű eszközeiket az érdeklődőknek.

A menhelyen lakó közel 100 kutyus szinte mindegyike részesülhetett végre a szabadtéren való séta és futkározás örömében, a résztvevőknek köszönhetően. A felnőtt vendégek és a környék gyermekintézményeinek árva és hátrányos helyzetű kis lakói szüntelenül játszottak velük és szeretgették őket. Jó volt látni, hogy néhány nehezen kezelhető gyermek mennyire megváltozott és kitartóan foglalkozott a szeretetre és gazdára éhes kutyusokkal. Az egyik nagy tapasztalatú pedagógus kísérő felhívta a figyelmet a kutyaterápia jótékony hatására és egyre szélesebb körben felismert jelentőségére.

Érdekes színfolt volt, hogy a kicsi gyermekekből álló zsűri tagjai a rögtönzött kutya szépségversenyen a felnőtteket megszégyenítő bölcsességről tettek tanúbizonyságot döntésükkel: “minden kutya szép, ezért minden kutya győztes ebben a versenyben” - hangzott az eredményhirdetés.

   

Az estig tartó rendezvényen a sokoldalú Gyuri bácsi, aki kertész és minden egyéb szakmához is ért, emellett profi szakács csodás szürkemarha pörköltje és sültcsirke falatjai, továbbá a környék lakosai által hozott óriási mennyiségű házi készítésű palacsinta, és a forró melegben felszolgált üdítő italok valódi piknik hangulatot teremtettek.

 

Külön örömünkre szolgált, hogy két árva kiskutya szerető gazdára és otthonra talált a rendezvény alatt, s reméljük mások is fontolgatják az örökbe fogadást.

Az Árvagyermekek az állatvédelemért humanitárius célú nemzetközi programot a közelmúltban indította el a Lovagrend, de már számos szervezet jelezte csatlakozási szándékát ehhez a társadalmi szempontból is hasznos és az emberek szívéhez nagyon közelálló kezdeményezéshez Magyarországon is, ahol évente sajnos mintegy 20-25 ezer kutyust altatnak el az egyébként is túlzsúfoltan és komoly anyagi nehézségekkel küszködő állatmenhelyeken.

Soha ne felejtsük el, hogy önzetlen emberszeretet csak a kutyákban van.

            

2017. július 24.