A Máltai Lovagrend (KMFAP) ünnepe – 2017. június 24. – Ladce, Szlovákia
 

A Bojnice-i lovagavatás másnapja június 24-e volt, János napja, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) névadójának ünnepe. Ezért úgy gondoltuk, hogy ebből az alkalomból látogatást szervezünk Ladcé-ba, a Lovagrend zarándokhelyére, amely mintegy kétórás autóútra található Bojnice-től. De először utunk a Ilava-Klobusice-i Gyermekotthonba (Detsky Domov) vezetett. A KMFAP humanitárius tevékenységének fontos része az „International Orphan Program”, amelynek alapjait egyik afrikai lovagtársunk fektette le. Úgy határoztunk, hogy a Lovagrend anyagi támogatást nyújt az intézmény működéséhez, illetve azoknak az állami gondozott gyermekeknek és fiataloknak, akik ebben a színvonalas szlovákiai gyermekintézményben élnek.

 A kezdeményezéshez a pénteki lovagavatás gálavacsoráján csatlakoztak szlovák, hongkongi és szingapúri lovagtársaink is, így a szlovák jótékonysági koncerten befolyt összeg a további felajánlásokkal mintegy 5000.- Euróra növekedett. A pénzadomány és egy nagyméretű LED televízió átadására személyesen került sor, ahol alkalmunk volt találkozni néhány gyermekkel is. Az ajándékot megköszönve az intézmény igazgatónője elmondta, hogy ezzel az összeggel a Lovagrend és tagjai nagyban hozzájárultak a gyermekek nyári táborozásának költségeihez. Ekkor jelentette be a Lovagrend Nagymestere, hogy a Portugál Nagyperjelség nevében az intézményből 3 gyermeket ezen a nyáron ingyenesen vendégül látnak egy portugáliai Gyermek Üdülőben 2 hetes programra, e felajánlás értéke is minimum 1500.- EUR.

  

Elbúcsúzva a gyermekektől, folytattuk utunkat Ladce felé, ahol már várta a dámák és lovagok igazán nemzetközi összetételű “delegációját” Sir Anton Barcík lovagtársunk, akinek a kezdeményezésére és nagyvonalú támogatásával épült meg Ladce település és a cementművek felett, a hegy tetején ez a különleges modern kori zarándokhely: a kápolna, a keresztút és a messziről jól látható hatalmas kereszt. Itt került sor a nemzeti ünnep alkalmából a Sir Pavol Zemko, magisztrátusi káplán és Sir Martin Klement által celebrált szentmisére.

A Lovagrend Nagymestere, Prince José köszöntötte a jelenlévőket a Lovagrend ünnepe alkalmából, s beszédében egyúttal azt is elmondta, hogy a Lovagrend névadója valójában nem Keresztelő Szent János, hanem a Cipruson született Jeruzsálemi Alamizsnás Szent János (Saint John the Merciful of Jerusalem), Alexandria püspöke, a szegények és rászorulók nagylelkű segítője, aki 556-619 között élt.

Neve akkor került kapcsolatba Jeruzsálemmel, amikor a szasszanidák (perzsák) 614-ben kifosztották Jeruzsálemet. Ekkor János a város segítségére sietett, nagy mennyiségű élelmet és jelentős pénzösszeget juttatott el a menekülő keresztények megsegítésére. Miután a perzsák hamarosan Alexandriát is elfoglalták, onnan is menekülnie kellett. Szülőföldjén, Cipruson halt meg. Ereklyéje – török közvetítéssel – Mátyás király tulajdonába került, aki budai palotájában egy külön kápolnában őrizte a számára fontos szent földi maradványait, majd a mohácsi vész után onnan Pozsonyba került. Ma is ott található, a Szent Márton székesegyház – a hajdani koronázó templom – XVIII. században épült Alamizsnás Szent János (Svati Ján Almuznik) nevét viselő barokk kápolnájában. Kevéssé ismert, hogy Olaszországban, Casaranoban is nagy tisztelet övezi (San Giovanni Elemosinario di Geruzalemme). Ünnepnapjául halálának napját, január 23-át választották. A nagyszabású ünnepséget díszebéd követte, amelyért köszönetet mondunk lovagtársaink nevében vendéglátónknak, Sir Antonnak.

    

2017. július 25.