A Máltai Lovagrend (KMFAP) kitüntetése Roby Lakatos részére – koncert a magas minőség jegyében
 

A világhírű hegedűművész Roby Lakatos 18 évig nem szerepelt magyar közönség előtt. Az utóbbi években többször járt szülőhazájában, s 2017. augusztus 6-án ismét koncertet adott Budapesten, a Marriott Hotel zsúfolásig megtelt báltermében, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) tagjai részvételével.

A műsor elején került átadásra az a kitüntetés, amelyet Sir Schmuck Andor lovagtársunk, a Rend kulturális nagykövete javasolt, elismerve a művész több évtizedes, nagyon sikeres pályáját és karitatív munkáját. Mindez például szolgál mások számára is, ahogy a Nagymester által kiállított diplomában a művész méltatása megfogalmazódott.

A Máltai Lovagrend Érdemérmének Arany fokozatú kitüntetését a Nagymester nevében H.G. Popper György, a Nagymester általános helyettese és Sir Schmuck Andor adták át elismerő szavak kíséretében.

    

Ezután következett Roby Lakatos és kiemelkedő kvalitású zenészekből álló zenekarának fergeteges produkciója, La Passion – Szenvedély címmel, Kerekes Blanka fuvolaművésszel (Zürichből) és a 8 éves, kimagasló tehetségű (a Virtuózokban megismert) Lakatos Vivien közreműködésével, a közönség ünneplése mellett.

    

A La Passion nagylemezből előadott zeneszámok a művész rendkívüli energiáját tükrözték, élveztük általuk a zenei szabadság, a páratlanul virtuóz játéka, és a változatos repertoár szépségét.

Virtuozitása és ujjainak gyorsasága mindenkit meglep. Egy alkalommal a Los Angeles Times egyik újságírója azt írta róla, hogy ha az alapján fizetnék őt, hány hangot szólaltat meg egy előadás alatt, ő lenne a világ leggazdagabb zenésze.

Roby Lakatos legendás zenész család sarja, a cigány hegedűsök királyának, Bihari Jánosnak az egyenesági leszármazottja. Lenyűgöző virtuozitásával és stílusbeli sokoldalúságával méltán érdemelte ki „az ördög hegedűse” címet. A szaksajtó pedig egyenesen Paganinihez hasonlítja. Igazi klasszikus, szenvedélyes jazzimprovizáló hegedűművész és zeneszerző. Természetes eleganciája nyilvánul meg abban is, ahogy a magyar cigány- és népzenét, a balkáni és orosz stílust elegyíti a latin és a klasszikus zene, továbbá a jazz stílusjegyeivel.

Ez a “Gipsy Fusion”, amely az ő zenei világában született meg, s ma már számtalan követője van a világon. Jellegzetes zenéje és játéka különleges hangulatot varázsol a színpadra. Rendkívüli tehetségével és kivételes előadói képességével egyedülálló jelenség a művészvilágban. Színpadi jelenléte, a zene iránti alázata és lenyűgöző játéka által koncertjei felejthetetlen élményt nyújtanak a közönségnek, ahogy ez ezúttal is történt.

Amerikai és németországi szerződéseinek köszönhetően már egész fiatalon világszerte ismert lett. Európa, Ázsia és Amerika szinte minden nagy előadótermében és fesztiválján szerepelt már. Karrierje során olyan neves muzsikusokkal ismerkedhetett meg és lépett fel, mint Yehudi Menuhin (aki pártfogásába vette a fiatal művészt, mentora lett és neki köszönhetően indult meg Roby karrierje), Stéphane Grappelli, Maxim Vengerov, Vadim Repin és Zubin Mehta. 

19 éves korában első zenekarával Belgiumba szerződött. Belga állampolgárként ma is Brüsszelben él családjával. Igazi világzenészként továbbra is járja a világot, mindenütt nagy népszerűségnek örvend, keresi a művészi kihívásokat, újabb és újabb formációkban lép fel és arat óriási sikereket.

    


Kedves Művész úr!

Gratulálunk az elismeréshez és kívánunk további szakmai sikereket. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Máltai Lovagrend kitüntetését egy erre méltó, kivételes ember viseli.


2017. augusztus 16.