Üdvözlet az 5778. Zsidó Újévre (2017. szept. – 2018. szept.)
 

2017-ben a katolikus naptár szerint szeptember 20-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná, amely a zsidó időszámítás szerint tisri hónap első és második napján van.

A hagyomány úgy tartja, hogy a világ teremtése a Ros Hásánát megelőző héten történt, és Ádám és Éva teremtése éppen Ros Hásánára esett. Idén az ember teremtésének 5778. évfordulójára emlékeznek a zsidók szerte a világon, és megújítják az Örökkévalóval kötött szövetségüket.

A zsidó hagyományban ez az időszak a megtérés, a bűnbánat és a megbocsátás jegyében telik, amely a Ros Hásánát megelőző hónap, elul hó elsejével kezdődik és hagyományosan Jom Kipurig tart. Ros Hásáná liturgiájának legfontosabb része a reggeli ima részeként elhangzó sófárfújás a zsinagógában.

A juh szarvából készült sófár feladata, hogy felébressze a hívek szívében a megtérés vágyát és felhívja a figyelmet a közelgő „Félelmetes Napokra”, amikor valamilyen más spirituális dimenzióba kezdenek átkerülni az emberek, mint amelyikben addig éltek. Így hívják a Ros Hásáná és Jom Kipur, azaz az engesztelés napja – amely a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe – közötti 10 napot.

Ros Hásáná előestéjén családi vacsorát szokás tartani, amelyen hagyományosan mézet és egyéb édes ételeket is fogyasztanak, hogy édes és sikeres legyen az eljövendő év.

Egyes közösségekben és családokban szokás bárányfejet, vagy halfejet fogyasztani, mert Ros Hásáná a héber nyelvben az „év fejét” is jelenti.

Sháná Tová Tikváténu, ezzel az új évkor szokásos köszöntéssel kívánunk boldog és édes új évet kedves lovagtársainknak!

H.G. Prof. Popper György
Magyar Nagyperjel

2017. szeptember 20.