Sir Mgr. Martin Klement, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja Adventi üzenete – 2017
 

Tisztelt Dámák és Lovagok!

A karácsonyi ünnepeket akár „mágnesnek” is nevezhetjük, amely hazavonzza a család minden tagját ezekben a napokban. Kevés olyan nap van az évben, amikor különböző természetünk és érdeklődésünk ellenére találkoznak a céljaink. Hazahívnak ezek a napok, nagyon messziről is, hogy az estét együtt, családi körben töltsük el és örüljünk egymásnak.

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan része a készülődés. A vallás szerint a karácsonyi készülődés az első ádventi vasárnappal kezdődik. De már ádvent előtt is ajánlatos, hogy az emberek a közelükben élő szegények felé forduljanak. S a közösségekben legyen nekik is helyük, mint tiszteletbeli vendégeknek. ahogy azt Ferenc pápa is írta „Tettekkel szeressetek és ne szavakkal” - mottójú levelében. Egyúttal – elsőként az Egyház történetében – kijelölte a Szegények Világnapját.

A Szentatya irgalmas cselekedetekre szeretne ösztönözni bennünket az ínségben lévő emberek iránt, mivel a hit mindig tettekben kell, hogy megnyilvánuljon. A pápa szavait idézve: „Azt kívánom, hogy a keresztény közösségek legyenek a találkozás, a barátság, a szolidaritás és a valós segítség lehetőségének a színtere is. Ez a felhívás kedvező alkalom az Istennel való találkozásra is.”

A szegények nem problémát jelentenek, inkább forrásnak tekinthetők, amelyből meríthetünk, s egyre jobban magunkévá tegyük az evangélium lényegét és e szerint éljünk. A szegények a következetesebb hitéletre taníthatnak bennünket: a bizalom, a készség, józan és örömteljes segítségük megmutatja, milyen fontos a lényeg szerint élni, és teljesen átadni magunkat az Isteni gondviselésnek. A szegénység egyben felszólít minket, hogy kilépjünk a biztonságunkból és kényelmességünkből. A szegénység a szívügyünk lesz, amely megvéd attól, hogy a pénzt, a karriert és a luxust életcélnak és boldogságunk alapvető feltételének tekintsük. Ha valóban szeretnénk találkozni Krisztussal, akkor meg kell érinteni őt a szegények megkínzott testében – írta a Szentatya. Krisztus Testét az Eucharisztiában ismét megtalálhatjuk a leggyengébb testvéreink és nővéreink arcában.

A keresztények arra hivatottak, hogy kezet nyújtsanak a szegényeknek, belenézzenek a szemükbe, átöleljék őket, hogy érezhessék a szeretet melegét, amely áttöri a magány ördögi körét. A szegényekre utal az Úr imája /Miatyánk/, a kenyér iránti kérelem azok kiáltását is magába foglalja, akik létbizonytalansággal küzdenek és hiányzik a legszükségesebb az életükhöz.

Válaszoljunk mi is a pápa felhívására, hogy nem szavakkal hanem tettekkel szeretünk. Ehhez a karácsonyi ünnepek is hozzásegítenek minket.

Kívánok mindnyájatoknak kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és Új Évet!

Sir Paed Dr. PhDr. Mgr. Martin Klement
Ph.D.h.c., MBA,LL.M.
Magisztrátusi káplán

2017. december 5.