Beszámoló Lady Martina Luknárova és Sir Jozef Luknár, a Máltai Lovagrend (KMFAP) szlovák tagjainak humanitárius munkájáról
 
Akikre büszkék vagyunk...

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Szlovák Nagyperjelségének tagjai, Lady Martina Luknárová és Sir Jozef Luknár rendszeresen végzik humanitárius tevékenységüket, az általuk létrehozott Leonardo Alapítványon keresztül segítenek. Rendszeresen támogatják a Hegymászók Közösségét Pozsonyban /Bratislava/, együttműködnek az ABC Food Machinery vállalattal Ing. Juraj Švingallal, folyamatosan végzik az élelmiszergyűjtést, támogatásban részesítik Eperjesen /Prešov/ a Mukačev utcai óvodát, a város volt polgármesterével, JUDr. Pavol Hagyarival közösen.

Lady Martina műépítészként, a többi munkatársával együtt, jelentős munkát végez a szlovák műemlék fatemplomok helyreállításában. Legnagyobb munkája Pozsonyban, a Kapucinusok templomának felújításához kötődik.

Lady Martina és Sir Jozef rendszeres támogatást nyújtanak Pozsonyban, a Teplicky utcában működő Alternatív Alap-és Középiskola tehetséges gyermekeinek (Exceptionally Gifted Children and Grammar School). Lady Martinát és Sir Jozefet egyedüli visszatérő jótevőikként emlegeti az időskorúak ellátására szakosodott HESTIA nonprofit intézmény igazgatónője, Ing. Milada Dobrotková MPH is.
Sir Alexander Czellárik és Lady Mária Czellárikova a KMFAP Szlovákiai Nagyperjele ill. dámája részére nagy élmény volt 2017. november 16-án a Lady Martina és Sir Jozef társaságában tett látogatás az utóbbi két intézményben.

Az iskolában PhDr. Jolana Laznibatová CSc. igazgatónő fogadta a Szlovákiai KMFAP Nagyperjelség képviselőit. Szívet melengető volt hallani Lady Martina és Sir Jozef áldozatos munkáját elismerő szavakat.
Lady Martina és Sir Jozef idén új kezdeményezést indított el: Pozsony több forgalmas helyén gyűjtőkasszákat helyeztek el, hogy a bevétellel karácsonyi támogatást nyújthassanak az iskolának. Ez az iskola országos hírű Szlovákiában, külföldi kapcsolatokkal rendelkezik: hosszútávon együttműködik a Mensa Grammar School Prague /Cseh Köztársaság/ és Sir Karl Popper Schule Vienna /Ausztria/ intézményekkel.
Tervezik a közeljövőben egy jótékonysági hangverseny megszervezését Pozsonyban, az iskola javára.

A HESTIA nonprofit intézmény igazgatónője beszámolt Lady Martina és Sir Jozef sokoldalú tevékenységéről (segédeszközök, ágyak beszerzése az immobilis betegek részére) és arról, hogy lovagjaink megoldották a megoldhatatlannak tűnt feladatot: az intézmény körüli terepen a fák megtisztítását. Örömünkre szolgál, hogy a két lovagtársunk teljesíti az intézmény önkéntesekre vonatkozó hivatalos követelményeit: 40 órás képzett önkéntes munkát.

Sir Alexander Czellárik nagyrabecsüléssel méltatta Lady Martina Luknárova és Sir Jozef Luknár a két intézményben végzett áldozatos munkáját.


Kedves Lady Martina és Sir Jozef!

Őszinte elismerésünket fejezzük ki a Lovagrend vezetői nevében ezért a sokrétű, önzetlen és nagyon hatékony humanitárius munkáért, amelyről örömmel értesültünk és nagyra értékelünk. Büszkék vagyunk Rátok, hogy időt, energiát és anyagi eszközöket áldoztok a Lovagrend legfontosabb tevékenységére: a jótékony célú munkára, az emberek segítésére, amelyért ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki!

2017. december 18.