A Máltai Lovagrend (KMFAP) 35. Lovagavatási ceremóniája a Béla Kastélyban (Szlovákia)
 
2018. június 15-16. között tartotta 35. nemzetközi lovagavatási ceremóniáját a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) a szlovákiai Béla Kastélyban a Magyar és a Szlovák Nagyperjelségek együttes szervezésében.
A Rend immáron 14. alkalommal szervezte az ünnepélyes avatást „Európa Legromantikusabb Kastélyában” (2013). A lovag- és dámajelöltek (Posztulánsok), a Rend lovagjai és dámái, valamint a meghívott vendégek 4 kontinens 25 országából (Szlovákia, Magyarország, Portugália, USA, Angola, Málta, Cseh Köztársaság, Törökország, Németország, Macedónia, Olaszország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Hong Kong, Szingapúr, Benin, Ukrajna, Kongó-Brazzaville, Franciaország, Sierra Leone, Laosz, Thaiföld, Montenegró, Sao Tomé és Principe) érkeztek a jeles eseményre.A lovagavatási ceremónia hivatalos programjainak megkezdése előtt a Máltai Lovagrend (KMFAP) fenntartásában működő PRO-DEO State University (PDSU) Doctor Honoris causa ünnepségére került sor a kastély Gobelin termében. Az egyetem Rektora és a Kuratóriumi Tanács tagjai 4 személynek adták át a PDSU díszdoktori diplomát, akik kiérdemelték ezt a magas kitüntetést.

A dicsőség napja: 2018. június 15.

Az első nap, mint mindig, a Dicsőség Napja (Day of Honour) a Lovag- és Dámajelölteknek szentelt programokból állt. 16.00 órakor vette kezdetét a Lovagi Gyűlés, ahol a posztulánsok a Lovagrend legmagasabb vezetőivel találkoztak, valamint megismerkedtek a Rend történelmével, a Rendi Állam célkitűzéseivel, és a humanitárius akciókra összpontosító sokoldalú tevékenységével. A jelöltek méltatása ezúttal is az ajánlók feladata volt, akik hangsúlyozták a posztulánsok érdemeit, emberi kvalitásait, amely által méltóvá váltak, hogy tagjai legyenek a Máltai Lovagrend rangos családjának. Itt vették át a jelöltek a posztulánsi diplomájukat és a „Lovagi Kódex”-et – az évezredes, de ma is érvényes lovagi etika 10 Parancsolatba foglalt követelményeit.Sir Werner Tewes – ciprusi lovag, a Hall of Fame of Martial Arts Europe alapítója és elnöke – ezt a különleges alkalmat használta arra, hogy átadja H.G. Sir Popper Györgynek a Hall of Fame „Tiszteletbeli elnöki” kinevezését.A Lovagi Gyűlést követte az ősi és nagyon meghitt lovagi hagyomány, amelyet tiszteletre méltó elődeinktől örököltünk: a Lovagi Virrasztás (Watch of Arms), ahol a Posztulánsok – készülve a másnapi avatásra – a lovagi jelképek és rekvizitumok megismerése után kicsit elmélyedhetnek a lovagi létben, felidézik a múltbéli hagyományokat és szokásokat, amelyeket fontos tiszteletben tartani és megőrizni.Ezúttal is nagyon jó hangulatú zenés Gálavacsora zárta az avatás előtti estét a kastély lovagi jelképekkel gazdagon díszített nagytermében. Az ízletes menüt a Béla Kastély éttermének új séfje és munkatársai készítették el.Az avatás napja: 2018. június 16.

Az ünnepélyes lovagavatási szertartás 11.00 órakor vette kezdetét magas rangú vendégek, diplomaták, baráti lovagrendek részvételével a Rend szimbólumaival gyönyörűen feldíszített Orangerie teremben.A posztulánsok, a lovagok és dámák, a Rend vezetői, valamint a lovagi zászlók és avatási kardok bevonulása után – miközben elhangzott a szlovák, a magyar és a lovagrendi himnusz – a jelenlévőket Prince José, Nagymester köszöntötte, különös tekintettel a díszvendégekre: Őexc. Rodolphe Adada, a Kongói Köztársaság franciaországi nagykövete, és a magasrangú CSLI küldöttség, Őexc. Senator Wolfgang Steinhardt, a Lazarus Union elnöke, a CSLI nagymestere vezetésével Ausztriából.A Nagymester köszöntőjét követően megemlékeztünk az elhunyt lovagtársainkról, és mindazokról, akik betegségük miatt nem lehettek jelen, gyors felépülést kívánva betegségükből (In Perpetuam Rei Memoriam), majd meghallgattuk Lady Lívia Ághová – a Prágai Operaház híres szopránja előadásában a Pie Jesu-t, Andrew Lloyd Webbertől.Ezután következett a Several Acts:
- Rev. Monsignore Fabio Fabbri, Őszentsége a pápa prelátusa, a Rend Magisztrátusi káplánja, a Vallási Tanács tagja, olasz nagyperjel, átadta Ferenc pápa áldását Prince José nagymesternek és családjának
- Őexc. Senator Wolfgang Steinhardt (ciprusi lovagparancsnok) a Szuverén Ciprusi Rend „Gyémántokkal díszített Arany Csillag” (Gold Star with Diamonds) kitüntetését vehette át
- Sir Fra. Pavol Zemko, King of Arms és Lady Ivona Matúsova átadta H.G. Prof. Popper György és családja részére a Popper Család címerének hivatalos regisztrálásáról szóló dokumentumot, valamint a Szlovák Heraldikai Tanács és a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kiadott Nemesi Törvényt
- A Biztonság Lovagrend (Order of Security) nagykereszt (Grand Cross of Security) kitüntetését vehették át a CSLI vezetőség alábbi tagjai: Chev. Ludwig Brunner, Chev. Oliver Gruber-Lavin, Chev. Josef-Maria Gebel, és Chev. Werner WinkelhoferA lovagi rekvizitumok és jelképek megáldása az összes vallás nevében történt a Rend vallási tanácsának tagjai által. Ezeket a rekvizitumokat a posztulánsok felavatásuk során kapnak meg, hogy utána viselhessék.A posztulánsok eskütétele után 18 Máltai lovagjelöltet és 1 Ciprusi lovagjelöltet avatott fel a Nagymester a lovagok és dámák asszisztenciájával: a lovagi eskü aláírását és a zászló csókot három kardérintés követte, majd a nyakkereszt – mint a védelmet nyújtó pajzs jelképe – felkötése, a lovagi palást vállra terítése – mint a testvériség jelképe – és a térdelő személy sarkának sarkantyúval érintése. Ez a szimbolikus gesztus a lovagok lovas múltjára utal.Hagyományaink szerint előléptetések és kitüntetések átadásával fejeződött be az avatás programja. A Lovagrend vezetői nagyra értékelik és külön elismerésben részesítik azokat, akik a Rend érdekében jelentős munkát végeznek. Ezen alkalommal két lovagtársunk részesült előléptetésben, három személy pedig kitüntetést vehetett át érdemei elismeréseként.Ezen ünnepélyes alkalommal került kihirdetésre, hogy megalakult a KMFAP Francia Perjelsége. A Nagymester átadta Sir Ronan Chatellier, máltai lovagparancsnoknak az erről szóló magiszteri rendeletet, amely tartalmazza Sir Ronan kinevezését is, mint francia perjel.A Lovagrend vezetősége nevében köszönetet mondunk minden közreműködőnek a sikeres avatás érdekében végzett kiváló és odaadó munkájáért. A kastélykertben történt közös fotózás után gazdag büféebédre invitáltuk az újonnan felavatott lovagokat, a Rend tagjait, valamint a vendégeket a kastély szalonjaiba.


A két napos rendezvény a nagyszabású 23. Lovag és Testőrbállal zárult Budapesten, a Marriott Hotel Báltermében, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra és a Dunára.
A szórakoztató programok során a közönség lelkesen hallgatta Roby Lakatos – a világhírű hegedű virtuóz zenei előadását, aki tavaly vette át a Máltai Lovagrend (KMFAP) Arany Érdemérmét.Nagyszerű est volt zenével, tánccal, finom vacsorával, művészi előadásokkal, jelmezes emlék-fotózással, koktélbárral, és szivarozással a teraszon – rendkívüli élményt nyújtva minden résztvevő számára, kellemes érzelmeket és felejthetetlen emléket hagyva a szívünkben.https://www.youtube.com/watch?v=-KOBqB2Rd2I&feature=youtu.be
  
https://www.youtube.com/watch?v=xg6DjEWgYCk

2018. július 10.