VIII. Nagymarosi Borverseny a Máltai Lovagrend (KMFAP) védnökségével
 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége volt a 2008. február 16-án megrendezett VIII. Nagymarosi Borverseny fõ támogatója, hiszen Rendünk közel 1000 éves fennállása alatt minden eseményükön szerepelt a bor.

A bor köszöntése

Mikor öreg Noénk isten parancsára,
A vízőzön elöl futott bárkájába,
Azt az egyet mégis csak jól tette,
Hogy a szőlőtőkét el nem felejtette.

Néki köszönhetjük, hogy a bort ismerjük,
Amitől erőnket, jó kedvünket nyerjük,
Ezért most itt mindenkitől hála,
Igyunk emlékére és mulassunk máma.

Ha ilyen fehér, vörös bor minden felé járna,
Mindegyik bolondból híres tudós válna.
Ősszel még tapostam őt a kádba,
De ha így folytatom ő, lök engem ágyba

Ahogy az évek múlnak, egyre nagyszerűbb eseménnyé válik a Nagymarosi Borverseny, hiszen most már a megyén túlról is többen beneveztek: úgy látszik, az itt osztott díjak megtisztelő és komoly minősítést jelentenek, a borász el tudja helyezni teljesítményét egy adott kategórián belül.
A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége volt a verseny fő támogatója, mert közel 1000 éves fennállásuk alatt minden eseményükön szerepelt a bor.

Az ünnep fényét emelte idén a borverseny zászlójának felavatása, melyet a Máltai Lovagok kísértek a terembe Zimonyi János plébános szentelte fel a zászlót.
Beszédében utalt a Biblia évére, és felidézte a szőlőművelésről szóló részeket a Bibliából, amelyek önmagukban is érdekes történelmi adalékok. De sok hasonlatot és szőlővel összefüggő jelképet is megemlített az Ó- és Újszövetségből. Petrovics László polgármester a bortermelés helyi hagyományairól és a borkultúra örömünkre szolgáló fellendüléséről beszélt.
A benevezett 148 fajta bort két zsűri bírálta el. Fele-fele arányban voltak a vörös és fehér borok. Igen pozitív eredmény, hogy a borok 15-20 %-a évjáratos (3-4 éves) bor volt; ez is annak a jele, hogy a minőség javul. Egyetlen bort sem kellett kizárni a versenyből, de idén kevesebb érmet osztottak ki, mind tavaly. Mojzes Péter borbíró mégis 20 bronz, 23 ezüst és 16 aranyérmet adhatott át. Különdíjat kapott Zséli Kornél Vegyes-fehér, Heininger Károly Chardonnay, Molnár Imre Rosé, valamint a Kiss & Flamich Vegyes-vörös és Cabernet Franc borával.
A legmagasabb pontszámot, 19,23 pontot Heininger Károly érte el Chardonnay borával és ismét egy évre elhódította a vándorkupát.

Gratulálunk a győzteseknek, és köszönjük minden borász részvételét, munkálkodását a borral. Nekik és a sok támogatónak is köszönjük, hogy a hagyomány folytatódhat. Sok embert hozott össze a közös kedvtelés, és mindenkinek jót tett a vidám társaságban eltöltött délután.  

A borversennyel egy időben értékelték ki a 7. kolbászversenyre benevezett 13 kolbászkészítő alkotásait is. Az első díjat Német Imre, a második és harmadig helyet Schült Ferenc nyerte.

Tharan-Trieb Marianne